Arkitekturgalans alla vinnare

Arkitektur Vattentornet vann och Wingårdhs arkitektkontor tar emot Kasper Salin-priset för sjätte gången.
Men på Arkitekturgalan delades det även ut priser för bland annat inredning, planarbete och infrastruktur.
Läs om alla vinnarna här.

Arkitekturgalans alla vinnare
Arkitekturgalans vinnare.

På torsdag kväll arrangerades Arkitekturgalan, arrangerad av Sveriges Arkitekter. Flera projekt från förra året hyllades.

Kasper-Salin-priset är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris och går till ett byggnadsverk eller en grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. I år gick priset till Filborna vattentorn i Helsingborg.

Arkitekt är Wingårdhs med Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) som beställare.

För Wingårdhs arkitektkontor är det sjätte gången det ritar ett vinnande byggnadsverk, vilket är rekord bland bland arkitekter under de här 60 åren.

”Hög kompetens från arkitekt och beställare”

– Vare sig det gäller Kaknästornet, Kornskruven i Malingsbo eller, som här, Filborna vattentorn tillhör väl utformade bruksbyggnader några av de finaste exemplen på arkitektur vi har. Att det som syns och tar plats också görs med stor omsorg visar på hög kompetens både från arkitekten och beställaren, säger juryns ordförande Torun Hammar, i ett pressmeddelande.

Vattentornet byggdes för att säkra vattenförsörjningen i nordvästra Skåne och stod färdigt 2020.

Filborna vattentorn är vinnare av Kasper Salin-priset. Arkitekt: Wingårdhs. Foto: Werner Nystrand

Tornet är 40 meter högt och har en diameter på 90 meter. Det ligger i anslutning till naturreservatet Bruces skog och tornringens grönyta blir tillgänglig för allmänheten.

Juryns motivering lyder:

”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”

Galans övriga vinnare är:

Kunskapshuset i Gällivare, årets vinnare av Guldstolen för bästa inredning. Foto: Anna Kristinsdottir

Guldstolen

Kunskapshuset i Gällivare mottog priset Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredning.

Arkitekt är Liljewall och MAF arkitektkontor med Gällivare kommun som beställare.

Juryns motivering lyder:
”Inredningens delar har med stor skicklighet flätats samman. Utsidan blir insidan och den röda tråden löper vidare; från de bastanta kraftfullt röda sittmöblerna och den skulpturala mörkt linoljefärgade ståltrappan med sina tvinnade trapplopp till den lekfullt utformade belysningen, lätt, sirlig och grafisk. Årets vinnande interiör är varm, välkomnande och öppen för alla.”

Stockholms arkitekturpolicy och byggnadsordning är utsedda till årets bästa planarbete. Foto: Lennart Johansson

Planpriset 2021

Stockholms stad mottog Planpriset 2021 för sin byggnadsordning och arkitekturpolicy. Priset delas ut till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga.

Juryns motivering lyder:
”I den polariserade debatten om stadens utveckling bidrar Stockholms byggnadsordning och arkitekturpolicy till att höja kunskapen om vad arkitektur är och vad det kan bidra med. Förhoppningsvis kan detta genomarbetade och gedigna arbete inspirera andra kommuner runtom i Sverige att ta fram egna byggnadsordningar och arkitekturpolicyer. Budskapet är allmängiltigt – att planera platsspecifikt och bygga med hög kvalitet för att skapa vackrare städer för framtida generationer.”

Spårvägen mellan Lunds centrum och ESS vinner Trafikverkets arkitekturpris. Arkitekt: Lunds kommun. Foto: Kristina Strand Larsson

Trafikverkets arkitekturpris

Trafikverket delar vartannat år ut sitt arkitekturpris för att uppmuntra bra utformning inom infrastruktur.

Spårvägen i Lund och Lunds kommun fick arkitekturpriset för en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning.

Juryns motivering lyder:
”Spårvägen i Lund är ett föredömligt exempel på hur en kollektivtrafikanläggning kan bli ett stadsbyggnadselement som sträcker ut staden utan att skapa barriärer. Skickligt utformad med stram kontroll, på allt från reläers infällning i stolpar till anläggningens övergripande karaktär, är den ett vackert inslag i stadsbilden. Genom att finnas på plats redan från början, ger spårvägen förutsättningar att etablera hållbara resmönster i de nya stadsdelarna. ”

Journalisten Annica Kvint vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Foto: Sören Andersson

Kritikerpriset 2021

Journalisten Annica Kvint mottog den 7 april Sveriges Arkitekters Kritikerpris.

Juryn lyfter hennes förmåga att förmedla arkitektur till en bred publik med ett direkt och distinkt tilltal.

Juryns motivering, i korthet, lyder:
”Annica Kvint är en sedan många år välbekant arkitekturkritiker och journalist, vars texter vi har haft nöjet och privilegiet att ta del av i såväl svensk dagspress och tidskrifter som böcker. Kunnigt och med stor insikt förmedlar hon, med en unik och klar röst, angelägna ämnen och lyfter aktualiteter inom arkitektur och stadsplanering till en mycket bred publik.”

Stora torg i Eslöv är årets vinnare av Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Arkitekt: Sydväst. Foto: Werner Nystrand

Landmärket 2021

Stora torg i Eslöv mottog Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa utemiljö.

Landskapsarkitekt är Malmöföretaget Sydväst arkitektur och landskap, med beställare Eslövs kommun.

Juryns motivering lyder:
”En vacker förening av parkelement, plats för spring i benen och den handel som är torgets signum stödjer visionen av småstadens hjärta. Vinnaren visar vad politisk vilja i kombination med en inspirerande, platsanpassad arkitektur kan åstadkomma. Den belyser också vad det offentliga rummet kan ge invånarna tillbaka, i form av upplevelser och stolthet, när parkeringar och körfält får lämna plats åt vardagsliv och evenemang.”

Villa Butter, en i villatriptyken på Gotland som är årets vinnare av Ung Svensk Arkitektur. Arkitekt: Ateljé Ö. Foto: Erik Lefvander

Priset Ung Svensk Arkitektur

Ateljé Ö priset fick priset Ung Svensk Arkitektur, som delas ut av tidskriften Arkitektur.

De får det för sin Villatriptyk Butter, 319 och Djupvike.

Ateljé Ö är ett ungt och nystartat Gotlandsbaserat kontor, bestående av arkitekterna Joel Phersson, Mats Wahlström Walter och Emelie Ahlqvist.

Juryns motivering lyder:
”Med stor inlevelse har tre variationer av en hustyp anpassats efter plats och program. En lekfull gotländsk triptyk, lika vardagligt robust som konstnärligt ambitiös, som övertygar i minsta detalj.”

 

Läs mer om alla vinnarna på Sveriges Arkitekters hemsida.



Hämtar fler artiklar
Till startsidan