Återbrukshubb på plats i Göteborg: ”Fullt betald på två år”

ÅTERBRUK Vid Stora Holm samlas material och utrustning för framtida bygg- eller renoveringsprojekt i väntan på återbruk. Utöver att minska miljöpåverkan förväntas initiativet snabbt generera betydande kostnadsbesparingar.

Återbrukshubb på plats i Göteborg: ”Fullt betald på två år”
Foto: Pressbild.

Det är en asfalterad yta med en stor lagerbyggnad på. Men det är inget lager, är projektledaren och initiativtagaren Pelle Bodin som är projektledare för markinstallationer noggrann med att poängtera.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Nej, det ska inte bli liggande här och samla damm, utan ska ut igen så fort det bara går. Namnet cirkulationsplats var ju redan upptaget, så det fick bli återbruksplats, säger han i en kommentar.

På Stora Holm har stadsfastighetsförvaltningen skapat en återbruksplats där material för utemiljöprojekt i Göteborgs förskolor och grundskolor samlas för återanvändning. Det inkluderar lekplatsutrustning, kantsten, marksten, markrännor och betong. Tidigare kunde användbart material återbrukas direkt, men det fanns ingen plats för lagerhållning.

På asfaltsplanen står betongklossar som fungerar som moderna L-stöd och liknar Legoklossar. Dessa används för att avskärma ytor och skapa förvaringsutrymmen för olika material.

Bygget av den asfalterade ytan och lagerbyggnaden kostade cirka sex miljoner kronor, enligt Pelle Bodin, men han tror att pengarna snart kommer att tjänas in.

– Det material som är på väg in och som vi kan återbruka räknar vi med omsätter runt tre miljoner per år. På två år är anläggningen fullt betald och vi tjänar in pengar på sådant som vi annars skulle behöva köpa nytt. Till exempel sand från sandlådor har vi tidigare kört till tippen och så har vi köpt ny. Nu siktar vi sand och får bort en stor del av transportkostnaderna. Och har vi fått sten över så kan vi lagerföra den själva i stället för att lämna till entreprenören och behöva betala en gång till för hanteringen, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan