Branschen om vårbudgeten: ”En stor besvikelse”

POLITIK Regeringens vårbudget får kritik från flera inom bygg- och fastighetssektorn. Här är några av kommentarerna

Branschen om vårbudgeten: ”En stor besvikelse”
Johan Lindholm, Marie Linder och Anders Nordstrand. Foto: Pressbilder.

Efter en svår period för bygg- och bostadsbranschen hade många förväntat sig att regeringen skulle agera i den vårbudget som presenterades på måndagen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det är en stor besvikelse att regeringen trots detta inte kommer med några förslag på åtgärder för att få i gång byggandet, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, i en kommentar.

Anders Nordstrand argumenterar för att det behövs åtgärder som förbättrar investeringsberäkningarna och skapar en lönsamhet för byggandet. Samtidigt måste hyrorna hållas på en nivå som är överkomlig för hushållen för att stimulera ökat byggande.

Byggnads är också mycket kritiska mot riksdagens besked.

– Trots att branschen befinner sig i den djupaste krisen på decennier väljer regeringen att helt lämna branschen åt sitt öde. Yrkesarbetare med decennier av kompetens och erfarenhet varslas nu och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade på tre års studier. Det är under all kritik, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Även Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, kritiserar regeringens bostadsmarknadsbudget och kallar den för ”strutspolitik”.

– Det finns inga reformer som möter den byggkris vi befinner oss i. Tidöpartierna måste dra huvudet ur sanden och agera, säger hon.

Vidare säger Marie Linder att regeringen fortsätter att strössla subventioner över den som äger sin bostad i form av ROT- och ränteavdrag medan hyresgäster blir utan.

– Det är bra att regeringen förlänger det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget men det räcker inte. Barnfamiljerna som nu vänder på varenda krona har rätt att veta om de har råd att bo kvar även under 2025, avslutar hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan