Boken vänder sig till alla i samhällsbyggnadsbranschen: från kommuntjänstemän som planerar detaljplaner till snickaren som slår i sista spiken och till förvaltaren.
Byggbranschens bästa återbruks-tips i ny bok
Cirkularitet
Den nya boken Återbruk av byggmaterial samlar det mesta som är värt att veta om ämnet. Boken tar upp goda exempel, hinder och möjligheter med återbruk och ger praktiska råd och tips.
Målsättningen med boken, enligt författarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds, är att få fler att återbruka.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Om återbruket ska kunna växa måste alla i branschen förstå poängen med det tror vi, säger Martina Strand Nyhlin.
”Börjat komma en del spännande projekt”
Hon och Johanna Åfreds är båda journalister och kom i kontakt med varandra genom tidningen Byggindustrin – Johanna som fast reporter och Martina som frilansande.
– När vi båda jagat samma nyheter om återbruksbyggande ett tag bestämde vi oss på våren 2020 för att slå oss ihop och skriva en bok om ämnet. Svensk Byggtjänst förlag nappade direkt när Johanna kontaktade dem. Ämnet ligger verkligen i tiden och det hade börjat komma en del spännande projekt som vi kunde berätta om.
Flera goda exempel på återbruk
Fakta
Boken
- Författare: Martina Strand Nyhlin & Johanna Åfreds
- Förlag: Svensk Byggtjänst
- Antal sidor: 250

Fakta
Boken
- Författare: Martina Strand Nyhlin & Johanna Åfreds
- Förlag: Svensk Byggtjänst
- Antal sidor: 250
Genom jobbet hade de hört talas om, eller skrivit om, några av projekten. Andra har de googlat sig fram till, eller blivit tipsade om när de pratat med folk i byggbranschen.
Boken tar upp flera goda exempel på återbruk, som Epic i Malmö, Stadskvarteret i Helsingborg, Vintertullstorget i Stockholm, Varvsstaden i Malmö och företag och projekt som på olika sätt arbetat med återbruk och upcykling.
Tips från de som redan testat
Varje omskrivet projekt delar också med sig av sina bästa tips.
– Till faktakapitlen har vi pratat med människor i branschen som redan jobbar med återbruk på olika sätt. Vi har också tagit del av olika skrifter och rapporter och så har vi även pratat med olika branschföreningar för att beskriva till exempel olika materials potential. Det som känns retfullt och bra på samma gång är att det händer så himla mycket i den här branschen att det nu kommer ännu fler projekt som vi inte hann få med i boken, säger Martina Strand Nyhlin.
Hur skulle ni beskriva läget när det kommer till återbruk av byggmaterial i Sverige i dag?
– Det har hänt jättemycket de senaste åren och ämnet är väldigt hett. Vissa företag, som Vasakronan, har börjat använda återbruk utan att ”slå på stora trumman varje gång”, de har numera ambitionen att arbeta med återbruk i varje projekt. Det börjar komma fler och fler aktörer som säljer återbrukat material. Jag såg till och med nyligen en snickare som hade fokus på återbruk när hon renoverade hemma hos privatpersoner. Men många företag tycker förstås fortfarande att det verkar krångligt och tidsödande och dyrt.
Vad är det som gör att byggmaterial inte återbrukas i större utsträckning?
– Det finns många olika skäl, men det vi sett som ett stort problem är att tajmingen får många del att tveka. De är rädda för att inte få tag i det återbrukade materialet när det behövs. Är man van att titta i en materialkatalog och välja det material som passar kan det vara svårt att göra på ett nytt sätt. Ett annat problem är att många är osäkra på hur tryggt det är att bygga in återbrukat material i nya lösningar och uppfylla dagens byggnormer. Då tar de hellre tar det säkra före det osäkra och väljer nytt material.
Vad krävs för att öka återbruket?
– Det krävs till exempel fler återbrukskonsulter – som hjälper till att scouta fram material i rätt tid till rätt bygge. Digitaliseringen kan också hjälpa till – till exempel finns redan CCBuild Marknadsplatsen, där företag kan annonsera ut material som demonterats eller ska demonteras till försäljning och få tag i aktörer som behöver materialet. Rivar/demonteringsföretag har en stor potential att ta på sig rollen som de som förser branschen med återbrukat byggmaterial – detta gör redan flera av dem och vi hoppas att ytterligare företag kan utveckla sådan kompetens, säger Martina Strand Nyhlin.
Vilka lärdomar tar ni själva med er från arbetet med boken?
– Att återbruk är ännu bättre än vad vi först trodde. Det går att spara massa koldioxid och är en enormt kul och kreativ utmaning för samhällsbyggnadsbranschen att tänka i de här banorna. Det kan få arbetet att kännas ännu mer meningsfullt och när man återbrukar slipper man tänka på om betong eller trä eller bäst. Att återbruka material är alltid bra, om de inte är giftiga förstås.
Boken kan du köpa här.
Fakta
Tips
Författarnas tips för att komma igång med återbruk
- Gör försök i mindre skala först, sök projektbidrag!
- Testa er fram. Börja med att återbruka sådant som finns på platsen och redan är i byggprojektets ägo. Om det finns osäkerhet kring materialens funktion kan materialen användas på mindre känsliga platser. I boken finns en del exempel hur det går att återbruka material som inte uppfyller dagens byggnormer på en plats där det inte gör något att kraven inte uppnås.
- Produkter som är enkla att börja med är dels fasta interiöra byggprodukter. Exempel på det är dörrar, glaspartier, fönster, innerväggar, undertak, golv, smide och galler, trappor och beslag. Men också fasadmaterial, tegel och mursten, takplåt, träprodukter, betong, markmaterial och vissa installationer kan vara bra återbruk för nybörjaren.
- Gör en tydlig projektbeskrivning med mål och ramar, men uppmuntra alla aktörer som deltar att komma med egna lösningar och förslag under arbetets gång.