Tidigare i år påbörjade Cementa en förstudie om Sveriges första klimatneutrala cementanläggning (CCS, Carbon Capture and Storage) i Slite på Gotland. Förstudien ska kartlägga hur det ska bli möjligt att fånga in upp emot 1,8 miljoner koldioxid per år från fabriken, uppger Cementa.
Cementa: Tidsplan för CCS-anläggning ligger fast
Klimatanpassning
Tidsplanen för Cementas projekt med att skapa en klimatneutral cementfabrik i Slite genom en CCS-anläggning ligger fast – tills vidare.
Men cementjätten understryker att miljardsatsningen inte kan bli av utan ett långt tillstånd för fortsatt kalkbrytning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Den förstudie som har sats i gång under 2021 kommer att slutföras under 2021 helt enligt plan, meddelade bolagets hållbarhetschef Karin Comstedt Webb vid Cementas presskonferensen på fredagen.
Fakta
Här är Cementas tighta tidsplan
2021 Förstudien tittar på teknikval, logistik, energiförsörjning, juridiska frågor och finansiering. Miljökonsekvenser utreds för att ligga till grund för en ansökan om nytt miljötillstånd.
2022 Genomförbarhetsstudien beräknas ta två år. Den ska specificera teknik och lösningar och ge en detaljerad bild av vad projektet kommer att kosta. Här måste också ansökan om miljötillstånd in.
2024 Projekteringsfasen beräknas ta två år. Då skapas konstruktionsritningar som ger underlag för byggentreprenörerna att bygga om fabriken med CCS-teknik. Cementa uppskattar att satsningen kommer att kosta flera miljarder och att viss statlig stödfinasiering krävs. Bolaget måste fatta ett investeringsbeslut under denna period. En förutsättning är att miljötillståndet beviljas.
2026 Byggnation och driftsättning av CCS-anläggningen i Slite.
2030 Sveriges första klimatneutrala cementfabrik ska köra igång produktionen.
Storskalig CCS-anläggning utreds
Tidsplanen är Cementa ska ha en storskalig CCS-anläggning på plats 2030.
Karin Comstedt Webb var tydlig med att en sådan investering på flera miljarder bara är aktuell om det finns förutsättningar för att under lång tid fortsätta att bryta kalk i Slite.
– Ja då behöver vi också ett långsiktigt täkttillstånd att stå på när vi fattar det investeringsbeslutet. Målsättningen ligger fast, 2030, vill vi trycka på startknappen för den satsningen.
Kräver snabba besked
Cementa krävde snabba besked från politiker och myndigheter. Bolaget har planer på att i samarbete med Nordkalk få fram tillräckligt med råvara för att klara behoven på den svenska marknaden under de närmaste fem till sex åren. Men det hänger på att alla tillstånd blir klara i tid. Regeringen behöver också förlänga sitt tillfälliga tillstånd från åtta månader till tre år för att detta ska bli möjligt, enligt Cementa.
– Vi har en stark för hoppning om att vara fullt ut leveransdugliga på den svenska marknaden 2022, sade Karin Comstedt Webb.
Vill fortsätta som tidigare
Bolaget argumenterade också för att alla alternativ till fortsatt cementproduktion i Slite på samma grunder som i dag är sämre ur klimat- och miljösynpunkt.