De får nya arkitektpriset med fokus på hållbarhet

Hållbarhetsarbete Arkitekt-nätverket Acan har delat ut ett nytt pris med fokus på hållbarhet.
Första mottagaren av priset blev Plockhugget, som bara handlar med virke från skogar som inte kalhuggs.

De får nya arkitektpriset med fokus på hållbarhet
Plockhugget får ta emot Tänk om-priset som Acan Sverige delade ut för första gången. Foto: Plockhugget

Acan Sverige står för Architects Climate Action Network. Det är ett nätverk för personer som jobbar med arkitektur eller byggd miljö. De jobbar för att minska byggbranschens klimatpåverkan och prioritera biologisk mångfald.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Därför tog Acan initiativ till eget pris

    – Vi diskuterade arkitekturgalan och dess priser och hur klimat och miljö får för lite plats i rampljuset. Ett progressivt förhållningssätt till hållbarhet borde vara ett grundläggande kriterium för alla arkitekturpris år 2022 tycker vi. I väntan på att frågorna sätts högst upp på agendan för alla andra priser, tänkte vi att vi kan dela ut ett eget, säger Hanna Persson, Acan Sverige.

    ”Ifrågasätter rådande nomer och praktik”

    När Acan Sverige valde ut de nominerade till Tänk om-priset ville de att det skulle vara något som sticker ut.

    – Något som ifrågasätter rådande normer och praktik. Något som kan inspirera oss till att vända på perspektivet för att i slutändan åstadkomma en större samhällsförändring.

    Bland fyra nominerade utsåg juryn den första vinnaren av priset: Plockhugget. Priset delades ut i samband med Arkitekturgalan.

    Juryns motivering lyder:

    ”Med hänsyn till biologisk mångfald och med en grundsyn av regenerativt tänkande visar Plockhugget på ett framåtblickande och hållbart skogsbruk. Att dessutom kunna motivera hur ett mer långsiktigt arbetssätt är ekonomiskt hållbart, även på kort sikt, förändrar radikalt normerna för modern skogsförvaltning. Plockhuggets modell är inspirerande både som tanke och praktik och applicerbar på andra naturbruksmetoder bortom skogsnäringen. Därmed representerar Plockhugget exakt den uppskalbarhet som vi behöver se mer av.

    Plockhugget bidrar till normförflyttning genom att lyfta och praktisera ett nytt perspektiv på virkesproduktion i förhållande till skogens naturvärden. För att trä ska kunna anses vara ett hållbart material är ett hållbart skogsbruk en förutsättning och Plockhugget visar på ett sätt att åstadkomma just detta.

    Plockhugget främjar ett ansvarsfullt skogsbruk som tar tillvara naturens regenerativa förmåga och möjliggör att skogen kan återgå till den artrika miljö som den behöver vara för att motverka konsekvenserna av krisen för klimatet och den biologiska mångfalden.”

    Förmedlar virke som är spårbart hela vägen

    Plockhugget handlar bara med virke från skogar som inte kalhuggs och det virke de förmedlar är spårbart ända till avverkningsplatsen.

    –Plockhugget är extra aktuellt med tanke på debatten kring skogen och att vi arkitekter har sett träbyggnad lite som en lösning på alla hållbarhetsproblem. Men för att trä ska kunna anses hållbart måste även skogsbruket vara det. Byggbranschen skulle kunna och borde driva efterfrågan på verkligt hållbar träråvara och få tillbaka våra levande skogar, säger Hanna Persson.

    De övriga nominerade var:

    • Max 4 Lax:
      Ett bostadskoncept utvecklat för att möta den ökande målgruppen äldre och behovet av gemenskap och service.
    • Renoveringsraseriet:
      En ideell förening som arbetar kommunikativt för att påverka fastighetsägare, politiker, journalister och allmänhet att vid renovering av fastigheter bevara, vårda och uppdatera tidstypiska byggnadsdetaljer istället för att riva ut och slänga.
    • Stadsträd.se:
      Lyfter vikten av träden och samlar data som gör det lättare att inkludera befintliga träd i arkitekturprojekt, från tidiga planeringsskeden och framåt.
    • Nitrolack:
      Vill lyfta och visa potentialen i att bevara fler gamla industribyggnader på Lövholmen i Stockholm.

    Här kan du läsa mer om Acan Sverige.

    Läs mer om Plockhugget.



     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan