Användningen av drönare ökar över hela världen och på flera håll tas steg mot en ny typ av infrastruktur i luften. Under hösten startar två försök med testflygning av drönare i transportsyfte i norra Sverige, skriver DN.se
Drönare testflyger med blodprover
Glesbygdsservice
För första gången ska drönare testflyga lastade med blodprover och mediciner mellan vårdinrättningar i Sverige. Nya EU-regler underlättar utvecklingen – så räkna med fler transportdrönare i luften framöver.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Testflygningar ska genomföras mellan Funäsdalens hälsocentral och Östersunds sjukhus i Region Jämtland Härjedalen. Målet är att drönare på sikt ska transportera blodprover, medicin och annat biologiskt material.
Bättre och snabbare vårdservice i glesbygden
I dag hämtas blodprover upp en gång per dag. Bilvägen är det 20 mil mellan orterna. Fågelvägen är det drygt halva sträckan. Förarlösa drönare kan öka flexibiliteten.
– Det öppnar upp jättestora möjligheter med en här typen av transport. I stället för att skicka en marktransport om dagen är det möjligt att skicka flera drönare varje dag, säger Jim Kaarnavuo, närvårdsområdeschef för Härjedalens primärvård till DN.se.
Projektet Green Flyaway finansierat av EU
Drönarflygningarna i Härjedalen är en del av det svensk-norska infrastrukturprojektet Green Flyaway, som är finansierat av EU-programmet Interreg Sverige-Norge. Testflygningarna ska undersöka hur drönartransporterna klarar dåligt väder och utvärdera risken för krasch.
I Västerbotten pågår sedan 2019 ett liknande projekt kallat ”Morgondagens brevduvor”. Testflygningarna med drönar startar 18 oktober.
Testflyg startar från Storuman i höst
I dag finns obemannade vårdstationer, kallade samhällsrum, där patienter kan ta vissa prover och träffa vårdpersonal på videolänk. Drönartransporter kan ge möjligheter att utöka servicen i glesbygden.
–En testflygning går mellan sjukstugan i Dorotea och samhällsrummet i Risbeck och en annan mellan sjukstugan i Storuman och samhällsrummet i Gunnarn, säger Pia Kristiansson, projektledare för närsjukvården i Södra Lappland till DN.se.
Eldrivna drönare kan spara energi och pengar
Tid, energi och pengar finns att spara när eldrivna drönare kan ta fågelvägen över fjället eller undvika trafikstockningar. Transportdrönare har potential att bidra till mer hållbart samhälle, enligt en SWOT-analys av IQ samhällsbyggnad.
Nya EU-regler för drönare kommer att underlätta utvecklingen av nya drönartjänster och öka säkerheten.
– Möjligheterna för drönare i framtiden kommer vara mycket större, säger Jörgen Andersson, chef för luftrum och flygplatser på Transportstyrelsen till DN.se.