Så mycket pengar spolas bort

ENERGI Genom att återvinna värmen från avloppsvattnet sparar man energi och tusentals kronor per lägenhet. Det visar nya analyser från forskningsarenan HSB Living Lab.

Så mycket pengar spolas bort
Foto: Pressbild.

Varje gång du spolar i duschen, handfatet eller toaletten går värdefull energi rakt ut genom avloppet. Forskare har nu studerat denna energiförlust i avloppsflöden och kan påvisa betydande möjligheter till energibesparingar genom återvinning i VVS-systemet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – För en hållbar framtid behöver vi förstå hushållens energi- och vattenkonsumtion, och identifiera nya, effektiva produkter och tjänster som ger en varaktig förändring, säger Jesper Knutsson, forskare och lektor på Chalmers, i en kommentar.

    Tillsammans med Jörgen Wallin från KTH studerade de totalt 140 000 mätpunkter på HSB Living Lab. Genom denna undersökning kunde de utveckla en detaljerad beskrivning av avlopps- och energiflöden, samt hur avloppsvattnets temperatur- och flödesprofil förhåller sig till användningen.

    Studien avslöjade att totalt 30 megawattimmar, vilket motsvarar 120 000 kronor, försvann med det genomsnittliga 27-gradiga avloppsvattnet. Denna mängd energi är jämförbar med vad 13 elbilar skulle förbruka på ett år. Insikterna från den insamlade datan indikerar att ett flerbostadshus som utnyttjar värmen i avloppsvattnet skulle kunna minska sin energiförbrukning med cirka 836 kilowattimmar per lägenhet. I energikrisens Sverige motsvarar det över 3 000 kronor per lägenhet och år.

    – Att spola ut energi i avloppet är ohållbart – det är en dysfunktionalitet i äldre vatteninstallationer. För en hållbar framtid behöver vi förstå hushållens energi- och vattenkonsumtion, och identifiera nya, effektiva produkter och tjänster som ger en varaktig förändring, avslutar Jesper Knutsson.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan