Våren 2020 reste det svenska träteknikföretaget Modvion sitt första vindkraftstorn i trä, på Björkö utanför Göteborg. Tornet är 30 meter högt och restes i samarbete med Chalmers tekniska högskola, i ett forskningsprojekt.
Ett steg närmare storskalig tillverkning av trätorn
ENERGI Snart startar världens första storskaliga tillverkning av trätorn till vindkraft i Sverige. Förhoppningen är att minska klimatutsläppen från vindkrafttillverkningen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Nu har den danska vindkraftstillverkaren Vestas investerat i träteknikföretaget. Enligt ett pressmeddelande är syftet att snabbare få ut Modvions torn på marknaden och komma igång med en massproduktion av tornen.
– Vi är stolta och glada över att Vestas satsar på oss och för möjligheten att hjälpa världens ledande tillverkare av vindkraftsturbiner att nå sina ambitiösa hållbarhetsmål. För att klara klimatkrisen behöver vi både mer förnybar el och hållbart byggande i trä. Vår teknologi möjliggör bägge, säger Otto
Lundman, vd för Modvion i en kommentar.
Nordisk gran ersätter stålet
Modvions torn byggs i laminerat trä, som kan liknas vid kolfiber och enligt företaget har materialet både högre hållfasthet per kg och
per krona än stål. Livscykelutsläppen från ett 110 meter högt vindkraftstorn av stål beräknas till cirka 1 250 ton koldioxid. För ett lika högt trätorn är livscykelutsläppen 90 procent lägre, omkring 125 ton koldioxid.
Till tornen används nordisk gran som är certifierat enligt återplanteringsprogram, antigen Forest Stewardship Council, (FSC), eller Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes, (PEFC).
De byggs i moduler som kan transporteras på allmänna vägar, vilket ska göra det enklare att bygga högre torn till en lägre kostnad.
Modvion kommer inom kort att starta kommersiell produktion av trätorn och planerar samtidigt för sin första massproduktionsfabrik.
Sedan tidigare har företaget tecknat avsiktsförklaringar med Vattenfall, Rabbalshede Kraft och Varberg Energi om vindkrafttorn i trä.