Forskare: Inför geografiskt anpassad vägskatt

TRANSPORTER I ett projekt finansierat av Energimyndigheten har forskare analyserat hur en avståndsbaserad och geografiskt anpassad vägskatt kan utformas. Enligt forskarna gynnar dagens beskattning bilägare i storstäder, på bekostnad av bilägare i mindre städer och på landsbygd.

Forskare: Inför geografiskt anpassad vägskatt
Foto: Adobe Stock

I en studie som finansierats av Energimyndigheten har forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers tekniska högskola analyserat hur en avståndsbaserad och geografiskt anpassad vägskatt kan utformas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – I dag beskattas alla fordon med samma drivmedelsskatter och i stort sett samma fordonsskatt oberoende av var i landet som transporterna sker. Samtidigt finns det stora geografiska skillnader i hur mycket trafiken kostar samhället – i större städer kostar trafiken mer, på landsbygd mindre, säger Magnus Hennlock på IVL Svenska Miljöinstitutet i en presskommentar.

  Han fortsätter:

  – Dagens drivmedelsbeskattning skapar ett ineffektivt utnyttjande av vägar som bidrar till för mycket trängsel i städer. Dessutom gynnar beskattningen bilägare i storstäder, på bekostnad av bilägare i mindre städer och på landsbygd.

  Enligt IVL visar studien att en sådan vägskatt skulle kunna ge en mer effektiv användning av vägar, rättvisare fördelning av trafikens samhällskostnader, minska trängsel i städer och värna relevanta skatteintäkter från en fossilfri fordonsflotta efter 2030.

  Då det skulle ta minst sju år, om inte ännu längre, att införa en vägskatt föreslår forskarna nu att en statlig utredning startar omgående.

  Läs studien här

  FAKTA

  Förslag på geografiskt anpassad vägskatt:

  • I större städer blir vägskatten för bensin- och dieselbilar 5–5,4 kronor per mil medan laddbara fordon får en vägskatt på knappt 4,8 kronor per mil.
  •  I mindre städer och större vägar blir vägskatten omkring 1 krona per mil för bensin- och dieselbilar och 0,8 kr per mil för laddbara bilar.
  • På landsbygd tas ingen vägskatt ut för några fordon.

   

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan