Byggbranschens forskningsfond (BUF), har beviljat medel till ett nytt projekt som har ambitionen att ta fram ett gemensamt beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt.
Gemensamt beslutsstöd ska öka återvinningen av bergmaterial
BYGGMATERIAL Återvinningen av stenmaterial och andra överskottsmaterial är lägre i Sverige än i många andra länder. Nu startar ett projekt med ett 30-tal företag och organisationer från bygg- och anläggningsbranschen för att försöka ändra på det.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Sverige har i jämförelse med flera av våra nordiska grannländer och de flesta andra europeiska länder betydligt mindre återvinning av exempelvis stenmaterial och betong, säger projektledaren Carl Zide i en kommentar. Vi konkurrerar med Rumänien och Grekland om bottenplatserna i en cirkulär rankinglista.
Enligt initiativtagarna finns det främst tre huvudanledningar som bidrar till att återvinningen av stenmaterial och andra överskottsmaterial i Sverige är lägre än i många andra länder.
- Omodern lagstiftning och krångligt regelverk. Till skillnad från exempelvis Danmark, Finland och Holland så har Sverige inte en nationell tolkning av reglerna, utan runt 300 tillsynsmyndigheter kan göra olika tolkningar.
- Bristfällig offentlig upphandling som diskriminerar sekundära material. Här krävs tydliga riktlinjer från SKL och Upphandlingsmyndigheten, vilket kommer ta tid.
- Avsaknad av tydligt beslutsstöd som gör det enkelt för entreprenörer och tillsynsmyndigheter att bedöma när återvinning är ringa risk och när anmälan eller tillstånd krävs.
– Ett tydligt och accepterat verktyg för miljöriskbedömning efterfrågas av hela branschen: verksamhetsutövare, entreprenörer, beställare och tillsynsmyndigheter, säger Mårten Sohlman, VD på Sveriges Bergmaterialindustri. För SBMI:s medlemmar handlar det om att skapa möjligheter till cirkulära materialflöden där vi återvinner mer och kör mindre till deponi.
Initiativtagare till projektet är SBMI Sveriges Bergmaterialindustri och huvudsökande är Swerock. I projektet finns även representanter för Skanska, NCC, Svevia, Veidekke, Jehander och ett 30-tal andra företag och organisationer.