Göteborg siktar på utsläppsfria byggplatser

HÅLLBART BYGGANDE Med målsättningen att Göteborgs Stads bygg- och anläggningsplatser ska vara helt utsläppsfria 2030 har stadens alla byggande förvaltningar och bolag gått samman för att ta fram gemensamma upphandlingskrav.

Göteborg siktar på utsläppsfria byggplatser
Målsättningen är att Göteborgs Stads bygg- och anläggningsplatser blir helt utsläppsfria till 2030. Foto: Business Region Göteborg

Enligt ett pressmeddelande är syftet att skynda på bygg- och anläggningssektorns omställning till elektrifierade och tysta arbetsmaskiner.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet och för Göteborg som räknar med växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 behöver den utvecklingen stoppas.

    Saknas kunskap om hur kraven formuleras

    Tisdagen den 10 mars samlades ett 90-tal aktörer från branschen och Göteborgs Stad på Svenska Mässan för att prata om hur sådana upphandlingskrav skulle kunna utformas.

    – Det saknas kunskap om hur kraven ska formuleras. Vi behöver också mer information kring hur och när kraven ska ställas för olika typer av maskiner, olika typer av projekt samt hur incitamenten och uppföljningen ska se ut. Därför vill vi samverka med branschen för att formulera funktionella och uppföljningsbara upphandlingskrav, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsledare på Business Region Göteborgs verksamhet Gothenburg Climate Partnership, i en kommentar.

    Ett av företagen som var på plats under mötet och som deltog i de efterföljande rundabordssamtalen var NCC.

    –  Det var positivt att se så många aktörer visar intresse för detta och det känns verkligen som att alla vill åt samma håll. Vi är ju många som måste vara med om vi ska nå minskade utsläpp, alltifrån kravställare, beställare, entreprenörer, leverantörer till maskinuthyrare och så vidare. Att så många är med är viktigt för att vi ska lyckas, säger Jonas Albo, inköpsspecialist Schakt och Transport på NCC.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan