Svenskar lämnar varje vecka en betydande mängd mjölk- och konservkartonger vid återvinningsstationer runtom i landet. Tyvärr förloras fortfarande stora delar av både plast- och pappersmaterial från plastade kartonger vid återvinningsprocessen och bränns i stället som energiåtervinning. Företaget Recoma arbetar med att hantera just dessa material och förvandlar dem till hållbara och cirkulära byggprodukter i form av 100 procent återvunna byggskivor.
Här blir mjölkkartonger byggmaterial
Cirkularitet
I en fabrik i Hässleholm omvandlas kasserade mjölkpaket och andra gamla kartonger till byggskivor. Efter att ha slutfört konstruktionen av sin nya anläggning är företaget nu redo för massproduktion och storskalig återvinning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Eftersom dryckeskartonger består av flera olika material kan de inte återvinnas som vanligt papper. Detta leder till en stor mängd avfall som bränns, och detta gäller inte bara dryckeskartonger utan även muggar och sugrör från snabbmatsrestauranger och caféer. Men med vår process skapar vi i stället byggskivor med extremt låg klimatpåverkan som kan återvinnas om och om igen, säger Max Rosenberg, grundare av Recoma, till Hållbart Samhällsbyggande.
”Främst privatpersoner och mindre byggföretag”
Han berättar att materialet i byggskivorna besitter ungefär samma egenskaper som trä, men är ännu mer fuktbeständigt och liknar till utseendet OSB och plywood. Priset för materialet ligger dock något högre än en vanlig OSB-skiva.
– Materialets användningsområden är mångsidiga och inkluderar allt från villabyggen till anpassning av kontorslokaler och produktion av möbler. För närvarande är det främst igångsatta projekt inom renovering, tillbyggnad och nybyggnation av villor. Materialet har hittills främst efterfrågats av privatpersoner och mindre byggföretag, säger Max Rosenberg.
Han berättar att företaget hämtade idén från liknande innovationer i USA. Den kortfattade processen går ut på att de plastade kartongerna skärs i små bitar, upphettas och sedan pressas ihop igen. Materialet återfår sin styrka genom pappret som finns i kartongen, medan plasten agerar som bindemedel. Det krävs inga andra tillsatser för att återanvända materialet på detta sätt.
– Vi befinner oss i en klimatkris och byggsektorn bidrar till cirka en femtedel av koldioxidutsläppen och en tredjedel av allt avfall i Sverige. Industrin står inför en hållbarhetsrevolution och vi är stolta över att bidra till övergången till byggmaterial med noll avfall och noll utsläpp.
den största utmaningen, som kanske kom som en överraskning, var att hitta en lämplig försäkringsleverantör
Max Rosenberg, vd och grundare av Recoma.
Fabrik för 30 miljoner kronor
Grundaren medger att företagets resa inte har varit helt utan utmaningar. Att övervinna de hinder som nya aktörer inom återvinning stöter på har varit en av de största svårigheterna. Dessutom lanserade företaget nyligen en ny byggprodukt, vilket krävde flera tester för att visa att produkten uppfyller normerna.
– Utöver detta har vi haft ett betydande behov av investeringar, vilket har inneburit att vi har lagt mycket tid och kraft på att säkra finansiering. Men den största utmaningen, som kanske kom som en överraskning, var att hitta en lämplig försäkringsleverantör, avslutar Max Rosenberg.