Här ska kontorskomplexet bli netto noll-hus

ENERGI Genom att utnyttja lågtemperatur fjärrvärmenät, integrera både interna och externa solcellslösningar samt välja genomtänkta design- och materialalternativ, genererar det nya kontorskomplexet lika mycket energi som det förbrukar.

Här ska kontorskomplexet bli netto noll-hus
Dessutom byggs en stor evenemangssal med kapacitet för uppåt 1000 personer

I hjärtat av Science Village i Lund, börjar en ny kontorsbyggnad att ta form. Med avsikt att skapa en kontrast till de omgivande byggnaderna strävade man efter att väva samman det gamla med det nya och samtidigt integrera hantverk i fasaderna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    För Vectura, som förvärvade fastigheten från Skanska år 2022, var byggnaden ett intressant projekt tack vare sin speciella miljö.

    – Som fastighetsbolag investerar vi gärna i byggnader och projekt med liknande miljöer som här i Brunnshög. Techinriktade miljöer där vi kan vara mer än bara ägare och kunna bidra med en djupare förståelse för den typen av hyresgäster. Det gäller även för detta projekt, säger Daniel Fex, Business Developer på Vectura, i en kommentar.

    Foto: Vectura.

    Daniel Fex berättar att visionen även avspeglas i arkitekturer.

    – Genom att kombinera fasadtegel från Wienerberger med plåt och glas har vi kunnat införliva en känsla av lekfullhet och kreativitet i fasaderna, något som sedan följer med in i byggnaden, säger han.  

    The Loop är också ett Netto Noll-energihus, vilket innebär att det producerar lika mycket energi som det förbrukar. Detta uppnås genom användning av lågtempererat fjärrvärmenät, investering i solceller på både tak och externa områden, samt med noggrant planerad design och användning av miljövänliga material. Ett exempel är fasadteglet från Wienerberger, som minskar koldioxidutsläppen i produktionsprocessen med 70 till 90 procent.

    Foto: Vectura.

    James Reader, arkitekt på White, beskriver visionen att skapa en kontrast till de moderna uttrycken hos omgivande byggnader.

    – Utanför The Loops dörrar står moderna, nybyggda kontorsbyggnader, bostäder och forskningscenter. Men precis intill hittar man en gammal mölla. Därav kom tanken att skapa ett hus som verkar ha vuxit fram över tid och som utstrålar en tillgänglig och öppen känsla. Den idén ville vi även förstärka i vårt materialval och därför passade tegel perfekt. Tegel ger en känsla av beständighet och bär på en lång historia. Om man vill förmedla intrycket av en byggnad som stått länge är tegel det självklara valet, säger han.  

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan