Karlstad ska kylas med Vänervatten

Energi Under stora delar av året kommer Karlstad kunna kylas av Vänerns kalla vatten. Kommunen investerar 150 miljoner kronor i att bygga fjärrkylanät.

Karlstad ska kylas med Vänervatten
Karlstad sett från vattnet. Foto: Stockadobe

Kommunala Karlstads Energi kommer att producera fjärrkyla vid bolagets anläggning i Yttre hamn genom att hämta kallt vatten i Lambergsviken. Under stora delar av fungerar det att enbart använda Vänern som källa, men under den varmaste tiden på sommaren ska överskottsenergin från avfallspannan vid Hedenverket användas istället, enligt bolaget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– På så sätt undviker vi miljöskadliga köldmedier som används i konventionella kylmaskiner. Att använda naturlig kyla och överskottsenergi är mycket mer resurseffektivt jämfört med att producera kyla på gammalt sätt, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi i ett pressuttalande.

”Viktig hållbarhetssatsning”

Kommunens politiker gav häromdagen satsningen på fjärrkyla grönt ljus. Utbyggnaden, som beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor, kommer att samordnas med andra stora infrastrukturprojekt.

– En viktig hållbarhetssatsning för bolaget och för staden, säger Monika Bubholz (MP), styrelseordförande i Karlstads Energi i pressmeddelandet.

Kunder kopplas in på fjärrkyla 2023

De första fastigheterna kommer att kunna ansluta sig till fjärrkylanätet under 2023. Länsförsäkringar är en av fastighetsägarna i Karlstad som är intresserad av att dra in fjärrkyla.

– Hållbarhet är viktigt för oss och vi är intresserade av fjärrkyla eftersom vi ser det som ett miljömässigt bättre alternativ jämfört med de lösningar vi har idag. Vi frigör även ytor och minskar vår elförbrukning, säger Björn Lundgren, fastighetsansvarig på Länsförsäkringar Värmland i pressmeddelandet.

Läs mer: Så funkar fjärrkyla.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan