Kommunala Karlstads Energi kommer att producera fjärrkyla vid bolagets anläggning i Yttre hamn genom att hämta kallt vatten i Lambergsviken. Under stora delar av fungerar det att enbart använda Vänern som källa, men under den varmaste tiden på sommaren ska överskottsenergin från avfallspannan vid Hedenverket användas istället, enligt bolaget.
Karlstad ska kylas med Vänervatten
Energi
Under stora delar av året kommer Karlstad kunna kylas av Vänerns kalla vatten. Kommunen investerar 150 miljoner kronor i att bygga fjärrkylanät.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– På så sätt undviker vi miljöskadliga köldmedier som används i konventionella kylmaskiner. Att använda naturlig kyla och överskottsenergi är mycket mer resurseffektivt jämfört med att producera kyla på gammalt sätt, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi i ett pressuttalande.
”Viktig hållbarhetssatsning”
Kommunens politiker gav häromdagen satsningen på fjärrkyla grönt ljus. Utbyggnaden, som beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor, kommer att samordnas med andra stora infrastrukturprojekt.
– En viktig hållbarhetssatsning för bolaget och för staden, säger Monika Bubholz (MP), styrelseordförande i Karlstads Energi i pressmeddelandet.
Kunder kopplas in på fjärrkyla 2023
De första fastigheterna kommer att kunna ansluta sig till fjärrkylanätet under 2023. Länsförsäkringar är en av fastighetsägarna i Karlstad som är intresserad av att dra in fjärrkyla.
– Hållbarhet är viktigt för oss och vi är intresserade av fjärrkyla eftersom vi ser det som ett miljömässigt bättre alternativ jämfört med de lösningar vi har idag. Vi frigör även ytor och minskar vår elförbrukning, säger Björn Lundgren, fastighetsansvarig på Länsförsäkringar Värmland i pressmeddelandet.