Solcellsanläggningar som fastighetsägare installerar på sina fastigheter i Tamarinden ska betraktas som enskilda installationer, och den delade elenergin ska inte beskattas. Det meddelar Skatterättsnämnden i ett nytt beslut.
Klartecknet: Ingen beskattning av lokal energidelning
ENERGI I onsdags kom beskedet; el i lokala nätverk får delas utan beskattning. Beslutet beskrivs som avgörande för Sveriges första elproducerande stadsdel, Tamarinden i Örebro, och på sikt även nationellt.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Skatteverket tolkar Tamarinden och dess solceller som en enda produktionsenhet eftersom de är ihopkopplade och befinner sig inom samma område. Detta leder till att vi snabbt överskrider 500 kilowatt-gränsen, vilket innebär att elen beläggs med energiskatt. Nu uppger Skatterättsnämnden att dessa i stället kan ses som separata enheter, säger Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande på Örebro kommun till Hållbart Samhällsbyggande.
Vidare säger Jan Johansson att beskedet är väldigt viktigt för lönsamheten och visar att det är möjligt att anpassa vår lagstiftning för att främja lokal energiproduktion.
– Det är en seger för oss alla, som hjälper oss att möta framtidens klimatutmaningar och bidrar till en hållbar elförsörjning i en klimatsmart stad. Vi känner till flera projekt som har väntat på att se hur det ska gå för oss – för att sedan börja med energidelning själva, säger han.
Nu är förhoppningen att Skatterättsnämndens besked inte ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, menar Jan Johansson.
– Oavsett utfallet hoppas vi att slippa återgå till ”status quo”. Det vore mycket märkligt om Skatteverket hindrar denna samhällsomställning. Vi håller helt enkelt tummarna, avslutar han.
Mer om
Tamarinden
Tamarinden är en hållbar stadsdel där människor kan mötas och husen delar energi på ett unikt sätt. Detta är resultatet av ett nära samarbete mellan Örebro kommun, ÖrebroBostäder, byggaktörerna CMRF Tamarinden PropCo, Peab Bostäder, Magnolia, Tornet och den lokala energidistributören E.ON.
Elnätet ägs gemensamt som en gemensamhetsanläggning i en samfällighetsförening som hanterar drift och underhåll. Den el som inte förbrukas inom den egna fastigheten överförs via det lokala elnätet för att användas av andra fastigheter. Detta avlastar elnätet och bidrar till att minska kapacitetsbristen både lokalt och nationellt.