Fyrskeppets första lägenheter är nära färdigställda i Malmö. Det omfattar fyra byggnadskroppar med totalt 103 bostadsrätter, inklusive en 14-våningsbyggnad som erbjuder utsikt över staden.
Klimatförbättrad betong kapar utsläppen
MATERIAL Bostadsprojektet Fyrskeppet i Malmö byggs till stor del av ECO-betong – en åtgärd som förväntas minska fastighetens klimatpåverkan med en tredjedel.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Just betongen spelar en viktig roll i konstruktionen. Peab, som är ansvarig för bostadsprojektet, samarbetar med Swerock, och har mottagit cirka 4000 kubikmeter ECO-betong från deras fabrik i Malmö. Den används bland annat till att bygga valv och väggar.
– Vi är stolta över att få leverera ECO-Betong till Peab, som bygger en av sina hittills mest hållbara bostadsfastigheter, och samtidigt kunna bidra till en minskad klimatpåverkan i Malmö, säger Mats Olsson, säljare på Swerock, i en kommentar.
I hela projektet är målet att minska koldioxidutsläppen, både från materialanvändning och transporter. Genom att använda ECO-Betong i såväl prefabricerade element som direktgjutna strukturer uppskattas en besparing på cirka 1 300 ton koldioxid.
I Swerocks klimatförbättrade betong har en del av cementet ersatts med Merit, som framställs från en biprodukt inom stålindustrin. Genom att använda Merit i stället för cement kan företaget minska betongens koldioxidutsläpp med upp till 50 procent.
– Vi har sett till helheten i det här projektet när det gäller klimatfrågan. Fyrskeppet är vår vägvisare i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande, säger Embla Winge, ansvarig för Peabs klimatkoncept.