Klimatförbättrad betong kapar utsläppen

MATERIAL Bostadsprojektet Fyrskeppet i Malmö byggs till stor del av ECO-betong – en åtgärd som förväntas minska fastighetens klimatpåverkan med en tredjedel.

Klimatförbättrad betong kapar utsläppen
Foto: Swerock.

Fyrskeppets första lägenheter är nära färdigställda i Malmö. Det omfattar fyra byggnadskroppar med totalt 103 bostadsrätter, inklusive en 14-våningsbyggnad som erbjuder utsikt över staden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Just betongen spelar en viktig roll i konstruktionen. Peab, som är ansvarig för bostadsprojektet, samarbetar med Swerock, och har mottagit cirka 4000 kubikmeter ECO-betong från deras fabrik i Malmö. Den används bland annat till att bygga valv och väggar.

– Vi är stolta över att få leverera ECO-Betong till Peab, som bygger en av sina hittills mest hållbara bostadsfastigheter, och samtidigt kunna bidra till en minskad klimatpåverkan i Malmö, säger Mats Olsson, säljare på Swerock, i en kommentar.

I hela projektet är målet att minska koldioxidutsläppen, både från materialanvändning och transporter. Genom att använda ECO-Betong i såväl prefabricerade element som direktgjutna strukturer uppskattas en besparing på cirka 1 300 ton koldioxid.

I Swerocks klimatförbättrade betong har en del av cementet ersatts med Merit, som framställs från en biprodukt inom stålindustrin. Genom att använda Merit i stället för cement kan företaget minska betongens koldioxidutsläpp med upp till 50 procent.

– Vi har sett till helheten i det här projektet när det gäller klimatfrågan. Fyrskeppet är vår vägvisare i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande, säger Embla Winge, ansvarig för Peabs klimatkoncept.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan