I samband med överlämnandet av årets vårändringsbudget klargjordes det att anslaget för Klimatklivet ökar med 100 miljoner kronor. Regeringen betonar att Klimatklivet utgör ett av de mest omfattande klimatinvesteringsstöden och spelar en avgörande roll för att påskynda utbyggnaden av laddinfrastrukturen.
Kraftig ökning av laddstationer – men fler behövs
INFRASTRUKTUR Förra året ökade antalet laddstationer som fick stöd från Klimatklivet kraftigt. Totalt sett handlar det om 56 900 nya ladduttag för personbilar och tyngre fordon.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men antalet elfordon på de svenska vägarna behöver bli fler, och en förutsättning för detta är att det finns tillräckligt många laddstationer, säger Axel Nekham, chef för enheten för laddinfrastruktur i Klimatklivet, i en kommentar.
– Med investeringsstödet kan många fler aktörer vara med och bidra till elektrifieringen än vad som varit möjligt utan stöd, säger han.
Hittills har över 180 000 ladduttag beviljats stöd genom Klimatklivet. Av dessa utgör de flesta, närmare bestämt 142 500 laddpunkter, laddmöjligheter för boende och anställda. Det är även denna kategori som visade den största ökningen under 2023.
Under 2023 beviljades nämligen 823 miljoner kronor i stöd, vilket förväntas resultera i 56 900 nya ladduttag för både personbilar och tyngre fordon.
– Laddinfrastrukturen behöver fortsätta byggas ut för att elektrifieringen ska kunna genomföras och den är avgörande för omställningen till fossilfria transporter. Därför är det glädjande att se att efterfrågan på stöd till laddinfrastruktur fortsätter att öka efter snart tio år. I den senaste anbudsomgången för publik laddinfrastruktur i Klimatklivet ser vi nytt rekord med över 700 ansökningar som tillsammans ger stöd på cirka 1,6 miljarder kronor, avslutar Axel Nekham.