Kranförare larmar om kokande hytter: ”Som att sitta i ett växthus”

ARBETSMILJÖ Under heta sommardagar kan temperaturen i hytterna på byggkranar stiga över 50 grader. Fackförbundet Byggnads vill nu se en förändring.

Kranförare larmar om kokande hytter: ”Som att sitta i ett växthus”
Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare. Foto: Adobe stock / pressbild.

De flesta vet att bilar kan bli varma på sommaren. Det gäller även hytterna på byggkranar, som i många fall saknar klimatanläggning. Nu vill fackförbundet Byggnads uppmärksamma kranförarnas arbetsmiljö och driva fram nya krav.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – För hög temperatur innebär en säkerhetsrisk och en oacceptabel arbetsmiljö. Utan AC är det som att sitta i ett växthus, utan möjlighet till skugga någonstans, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare, i en kommentar.

    Byggnads har länge krävt att alla kranar ska ha luftkonditionering, och i den senaste avtalsrörelsen har man gjort vissa framsteg. I Entreprenadmaskinavtalet är det nu fastställt att alla kranhytter måste ha klimatanläggning från den 1 juni 2024. Problemet är att många kranförare omfattas av Byggavtalet där Byggföretagen har motsatt sig att införa liknande krav. Det innebär att många kranförare fortsätter att arbeta i hytter utan möjlighet till svalka.

    – Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Vår motpart vägrar ta ansvar för att de anställda ska få en rimlig arbetsmiljö. Vi kommer att driva den här frågan i kommande avtalsrörelse, avslutar Emil Persson.

    Fakta

    Svalka i kranhytten

    Är det över 26 grader i hytten ska arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud och arbetstagare göra en riskbedömning och ta fram en åtgärdsplan. Vill inte arbetsgivaren vidta åtgärder kan arbetstagaren begära att åtgärder vidtas av Arbetsmiljöverket.

    Källa: Byggnads.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan