Satsningen, UniCities , är ett EU-finansierat projekt som leds av KTH och sträcker sig över tre år. Syftet är att hjälpa aktörer i Ukraina att bygga kompetens för att återuppbygga klimatneutrala och hållbara städer, skriver KTH på sin hemsida.
KTH-forskare bakom projekt för klimatsmart återuppbyggnad i Ukraina
Hållbart byggande Rysslands anfallskrig mot Ukraina har inneburit att många städer blivit förstörda och sönderbombade. Genom ett EU-projekt ska nu forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, hjälpa ukrainska aktörer att bygga upp städerna på ett hållbart sätt.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– I stället för att bygga upp städerna så snabbt och billigt som möjligt precis som de var, finns nu en möjlighet att göra det på ett annat sätt genom att med innovativ stadsutveckling skapa attraktiva och klimatsmarta städer, säger Olga Kordas, som ska koordinera UniCities i en kommentar.
Olga Kordas, som också är initiativtagare till projektet, har redan under många år samarbetat med ukrainska forskare och samhällsaktörer. En vecka innan Rysslands anfallskrig mot Ukraina lämnades ansökan till projektet in och under hösten fick det beviljat stöd.
– Grundtanken är densamma, men i och med kriget fick vi tänka annorlunda och försöka kombinera hållbar stadsutveckling med återuppbyggnaden, säger Olga Kordas i en kommentar.
”Det finns många utmaningar”
Vidare säger Olga Kordas att hon ser fördelar för intressenter inom hållbar stadsutveckling när städer byggs upp igen.
– Det finns också en enorm potential för omvärlden att använda Ukrainas städer som testbäddar, säger hon.
Tanken med satsningen är att universiteten i Ukraina ska utvecklas till att bli nationella noder för kompetensförsörjning och nya former för samverkan mellan forskare, offentliga aktörer, industri och civilsamhälle.
– Det finns många utmaningar. Men många krafter enas i Ukraina och i Europa för en återuppbyggnad av städer som ställer om till en mer hållbar framtid, avslutar Olga Kordas.
Fakta
Fakta UniCities
- Projektet UniCities finansieras av EU-programmet Erasmus+ med cirka sju miljoner kronor på tre år och startade 1 februari i år.
- Forskare från KTH och Universidad Politécnica de Madrid ska stötta aktörer i Ukraina att skapa liknande innovationsprogram med missionen för hållbara och klimatneutrala städer inspirerat av program som Viable Cities vid KTH respektive CitiES2030 i Spanien.
- I UniCities ingår också fyra ukrainska universitet, ett nätverk av städer med 90 procent av alla städer i Ukraina samt organisationer i civilsamhället och näringsliv som alla samlas kring återuppbyggnaden.
Källa: KTH.