Sveriges geologiska undersökning (SGU) har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört en screening av miljögifter i 17 av landets 21 län och vid 188 olika platser i landet. Fokus har varit att öka kunskapen om spridningen av miljögifter i grundvatten utanför städer och tätorter.
Låga gifthalter i grundvattnet
VATTEN Sveriges grundvatten innehåller generellt många olika miljögifter, men halterna är överlag låga och under gränsvärdena. Det visar nya undersökningar som SGU genomfört tillsammans med 17 länsstyrelser.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
FAKTA
Miljögifter
I nästan varje undersökt brunn påträffades något miljögift men totalt sett påträffades få halter över rapporteringsgränsen och halterna av miljögifter bedöms överlag vara låga enligt SGU.
I likhet med tidigare mätningar från år 2017, som då fokuserade på prover i stadsnära miljöer, är PFAS, bekämpningsmedel, halogenerade alifater och BTEX de vanligast förekommande miljögifterna i proverna.
Läkemedel påträffades däremot i mindre utsträckning jämfört med mätningar i de stadsnära miljöerna medan Ftalater, 1,4-dioxan och övriga ämnen förekommer på väldigt få platser, främst vid provpunkter i anslutning till deponier.
Läs rapporten här