Bakom projektet står Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna, med stöd ifrån Region Dalarna.
Materialval, efterfrågade EDP:er och andra lärdomar från Villazero
Villazero
Villazero i Borlänge är står nu klart och inflyttat. Pilotprojektet är världens första NollCO2-certifierade småhus.
Här får vi veta mer om trägrunden, svårigheten att få tag i EDP:er och andra lärdomar från samverkansprojektet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Syftet med projektet är att bygga ett koldioxidneutralt småhus.
Vilka är de viktigaste lärdomarna som ni tar med er från projektet?

– Att det är ganska enkelt att reducera koldioxidbelastningen genom att byta till träfiberisolering. Även byte av ytskikt i innerväggar ger effekt. ( I Villazero från traditionell kombination av gips och fibergipsskiva). Det har varit mycket roligt att arbeta tillsammans i ett samverkansprojekt, men det är viktigt att det klaffar mellan parterna. Det gjorde det verkligen i vårt fall, säger Fiskarhedens vd Gunnar Jönsson.

– Att man kan åstadkomma mycket om man gör det tillsammans och att det dessutom blir mycket roligare tillsammans. Vi på Mondo har ökat på vår kunskap inom hållbart byggande både mycket och snabbt, tack vare att vi omsatt teori till praktik. Att gå hela vägen har varit väldigt viktigt och dessutom gett oss erfarenhet och ett referensprojekt att relatera till. Vi har också under projektets gång i ett års tid haft en föreläsning i månaden på temat hållbart byggande för alla våra tre företag, vilket har gjort att vi höjt kunskapsnivån för alla medarbetare på våra tre bolag inom ramen för projektet. Det har varit en väldigt nyttig insats och gjort att alla hängt med i kunskapsutvecklingen, inte bara projektdeltagarna för Villazero, säger Gabriella Hagman, vd för Mondo Arkitekter.
Vilka var de största utmaningarna och hur löste ni dem?
– Vi hade bestämt att ha ett bygglag bestående av enbart kvinnor, och det var svårt att hitta kvinnor till alla byggmoment. Vår entreprenör Byggpartner lyckades dock bra med den utmaningen. Sedan är det också svårt att bygga ett experimenthus med höga prestanda till ett rimligt pris. Det var det även för oss. Men vi lärde oss mycket som tas med i Fiskarhedenvillans nya husserie Atmosfär. Denna serie innehåller några av de bästa delarna från Villazero utan att huset blir dyrare än ett traditionellt hus, säger Gunnar Jönsson.
Fakta
NollCo2
Hur fungerar lösningen med trägrund?
– Under byggtiden hade vi problem med fukt, men det kunde vi lösa. Vi har lärt oss hur vi kan minska den risken framöver. Nu utvärderar vi hur grunden fungerar över ett års variationer av temperatur med mera. Vi kommer även ta vissa prover av grunden för att lära oss mer. Trägrund reducerar byggtiden och är inte dyrare än en traditionell grund. Men den är känsligare för fukt än en traditionell grund. Vi kommer att väga dessa två faktorer mot varandra när vi har mer erfarenhet. Men vi är intresserade av att bygga fler hus med trägrund, säger Gunnar Jönsson.

Vilka av lärdomarna från Villazero kommer ni att ta med er till framtida projekt?
– Bland annat ytskikt på innerväggar, kompakt och yteffektiv design av hus och solceller, säger Gunnar Jönsson.
– Det vi tar med oss är kunskapen om hållbar design och hållbara material och att kunna göra LCA-beräkningar. För vår del har projektet också mynnat ut i en hållbarhetsmanual som vi har tagit fram och som vi kommer att använda i alla våra projekt framöver. Det vi också har märkt är att hela kontoret har blivit stolta ambassadörer över vårt hållbarhetsarbete, inte bara de som deltagit i projektet Villazero. Från att ha byggt en villa kan vi nu skala upp alla våra kunskaper om hållbart byggande till större byggnationer, vilket förhoppningsvis ger ännu större besparing på miljön inom hållbart byggande, säger Gabriella Hagman.
Hur är det att bo i villan?
– Heelt tyst. De tjocka väggarna och effektiva fönstren dämpar allt ljud utifrån. Samtidigt finns det ingen utrustning inomhus som låter (värmepumpen sitter ju utomhus). Huset upplevs som större än vad det är och estetiskt är både interiör och exteriör tilltalande, säger Gunnar Jönsson som har flyttat in där.