Miljömedvetenhet, men framför allt de rusande elpriserna, har gjort att rekordmånga i dag väljer att installera solceller på sina tak. Vid slutet av 2021 fanns det enligt Energimyndigheten 92 359 elnätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, vilket var en ökning med 46 procent mot året innan.
Lista: Så undviker du dyra misstag vid solcellsinstallationen
Solceller Det finns ett antal misstag som gör solcellsinstallationen till en riktigt dyr historia. Antalet husägare som känner sig lurade ökade med 850 procent under 2022. Här är listan på misstag som kan undvikas.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I de flesta fall kan en solcellsinstallation, med dagens elpriser, betala sig snabbt. Det finns dock ett antal misstag vid installationen som gör att återbetalningstiden solcellsinstallationen kan blir riktigt lång.
Anmälningarna ökade med 850 procent
Allmänna Reklamationsnämnden konstaterar nämligen att antalet anmälningar från husägare som känner sig lurade av sin solcellsinstallatörer ökade med 850 procent. De vanligaste anmälningarna handlade om förseningar och bristande kapacitet. Men det var också vanligt anmälningar handlade om skador på taket under installation.
Just takets kvalitet vid solcellsinstallationen är något som husrenoveringsföretaget Vesivek vill uppmärksamma om. Därför har företaget pekat ut vanliga misstag och saker att tänka på inför en solcellsinstallation.
- Nummer ett är förstås att kontrollera takets skick innan installationen börjar. Jani Jylhä, vd på takrenoveringsföretaget Vesivek, berättar att solceller håller i ungefär 25 år så grundförutsättningen är att taket måste hålla lika länge. Annars måste solcellerna monteras ned när taket ska bytas, vilket kan innebära en tilläggskostnad på över 100 000 kronor.
- De flesta installatörer sätter fästen som går igenom tätskiktet, vilket ökar risken för läckage på gamla tak. Dessutom spricker gamla pannor lättare än nya.
- Om någon annan aktör än installationsföretaget behöver montera ned panelerna kan garantin upphöra att gälla.
- Väntetider hos solmontagefirmor är upp till sex månader vilket kan bli problem vid akut läckage. Dessutom vill många firmor inte utföra extrajobb med nedmontering på grund av riskerna att skada anläggningen.
- Kom ihåg att det är ditt ansvar som husägare att ha koll på takets skick. Installatören har ingen skyldighet att påtala det, även om man kan tycka att seriösa aktörer borde göra en analys av grunden inför installationen.