Lyssnande mätare testas mot vattenförluster

VATTEN Söderhamn är en av de första kommunerna i landet att testa en ny ultraljudsteknik som gör det möjligt att
upptäcka läckor i rören via akustiska vattenmätare.

Lyssnande mätare testas mot vattenförluster
Mattias Bornerberg från Kamstrup och Robin Lindberg från Söderhamn Nära. Foto: Kamstrup

Borlänge, Alingsås, Ronneby, Karlskrona och Söderhamn kommun har köpt in och utvärderar just nu ett akustiskt läckageövervakningssystem från den danska tillverkaren Kamstrup.

Enligt Robin Lindberg, ansvarig projektledare för vattenmätarhantering på Söderhamn Nära, handlar det om en ny typ av mätare som lyssnar av och fångar upp ljudvågor i vattenflödet.

FAKTA

Så fungerar akustisk läckageövervakning

Vatten som rinner genom ett läckande rör skapar ett avvikande ljudmönster jämfört med vatten som rinner genom ett intakt rör.I vattenmätaren finns det ultraljudssensorer som upptäcker detta ljudmönster.Mätaren ”lyssnar” direkt i vattnet inuti röret 26 gånger om dagen, där den registrerar ljudnivån.Mätdata visualiseras och analyseras sedan automatiskt med ny mjukvara vilket ger vattenbolaget en överblick över ledningsnätets tillstånd.Källa: Kamstrup AB

–  När något inte låter som det ska så skickas en signal till vattenbolaget där vi kan se exakt var den eventuella läckan finns, säger han i en kommentar.

Under hösten har cirka 500 mätare installerats i Söderhamn. Redan en timme efter att den första mätaren placerats ut i distributionsnätet kom ett larm från ett villaområde enligt Robin Lindberg.

–  Vi ryckte ut direkt och kunde identifiera läckaget på en servisledning fyra meter från huvudledningen. Förmodligen hade den funnits där ett bra tag, men med traditionella metoder är det inte säkert att vi någonsin hade upptäckt det, säger han.

20 procent av vattnet når aldrig konsumenterna

Söderhamn beskrivs som en ganska typisk svensk kommun med ett VA-nät som till största delen byggdes för mer än 50 år sedan.

Kommunens vattenförluster har sjunkit på senare år när de bytt ut ledningar med återkommande läckage. Men enligt vattenbolagets statistik når cirka 20 procent av det producerade vattnet aldrig konsumenternas kranar. Totalt rör det sig om närmare 400 000 kubikmeter vatten som försvinner på vägen i läckande rör och ledningar.

–  Det är ett tidskrävande arbete att åka runt och leta efter dessa läckor. Vissa delar av staden är som ett spindelnät. Samtidigt blir det allt viktigare att hitta läckorna då tillgången på vatten minskar som en följd av förändrade konsumtionsbehov och de senaste årens minskade nederbörd, säger Robin Lindberg.

 

 

 

 

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan