Mängder av solcellsavfall väntar – nu kraftsamlar branschen för cirkulär lösning

Återbruk De senaste årens solcellsboom kommer snart innebära stora mängder uttjänta solcellspaneler som behöver hanteras. Frågan är bara hur det ska gå till, och än så länge finns det inget tydligt svar. Men i ett nytt projekt kraftsamlar nu branschen för att hitta en cirkulär lösning.
– Risken är att vi står där med enorma mängder solpanelsskrot, säger Johanna Olofsson Behrman på Axfoundation som leder projektet.

Mängder av solcellsavfall väntar – nu kraftsamlar branschen för cirkulär lösning
Foto: Adobe Stock/Pressbild.

Den stora utmaningen med att hantera gamla solcellspaneler väntas komma om först 15–20 år. Men det gäller att ligga steget före och hitta en lösning på hur de uttjänta solcellerna ska hanteras redan nu.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Det säger Johanna Olofsson Behrman, projektledare inom framtidens material på Axfoundation. Hon leder projektet CircSolar som samlar hela värdekedjan för att ta fram ett konkret förslag på hur en nationell infrastruktur för cirkulär hantering av solpaneler kan fungera. Projektet leds av Axfoundation och har initierats av Svea Solar.

    – Solenergi är ett kraftslag som växer väldigt snabbt, både globalt och i Sverige. Det är väldigt positivt, men kommer också med utmaningen kring hur vi ska hantera uttjänta solpaneler. Där riskerar vi att få enorma mängder solpanelsskrot om branschen inte kan hitta en gemensam lösning för hur vi kan hantera det på ett ansvarsfullt sätt, säger hon.

    Även Energimyndigheten har uppmärksammat problematiken i en nyligen publicerad rapport som kollar närmare på dagens hantering av uttjänta solceller, och även vindturbinblad. Myndigheten konstaterar att installationer av solceller ökat kraftigt i Sverige och att etableraringarna förväntas fortsätta öka. Samtidigt slår mynidgheten fast att vi idag inte är redo för att hantera utmaningen.

    Framhåller aktörer som försöker hitta lösningar

    I sammanhanget föreslår de en rad regulatoriska förändringar för att komma runt problemet, men lyfter även att det idag finns aktörer som håller på att utveckla konkreta lösningar för ökad cirkularitet, som exempelvis aktörerna bakom CircSolar.

    – Redan i dag finns det aktörer som har utvecklat eller håller på att utveckla olika lösningar för ökad cirkularitet. Genom att kartlägga dessa lösningar och arbeta gemensamt inom EU främjar vi utvecklingen. Samtidigt kan vi skapa förutsättningar för nya industriella värdekedjor för avfall här i Sverige, och på så sätt komma ett steg närmare det cirkulära samhället, säger Amanda Ros, projektledare för uppdraget på Energimyndigheten i en kommentar.

    Johanna Olofsson Behrman säger att de är positiva till Energimyndighetens arbete, som även forskningsinstitutet Rise har bidragit till. Hon menar att deras projekt handlar om hur problemet ska lösas i praktiken.

    – Vi välkomnar verkligen det jobbet som Energimynidgheten och Rise redan har gjort, med att titta på nuläget och komma med förslag framåt. Det vi gör är att ta det vidare, och titta på hur vi kan ta fram praktiska lösningar. Vi måste gå från förslag till praktisk handling, säger hon.

    Tittar på flera olika delar

    Vidare berättar Johanna Olofsson Behrman att projektet utgår från ett systemperspektiv med målet att komma fram till ett förslag på en nationell lösning. Även forskare inom området från Kungliga Tekniska högskolan, KTH, är med i arbetet.

    – Vi ser att man behöver göra en förändring som innefattar flera olika delar. Det handlar om att titta på infrastrukturen och hur solpanelerna rent praktiskt ska kunna samlas in. Vi tittar också på vilken potential det finns för reparation och en andrahandsmarknad, eller om det är återvinning som gäller och i så fall vilken typ av återvinning pratar vi om. Sedan är det intressant att se vad man kan använda de återanvända materialen till, säger Johanna Olofsson Behrman.

    Behöver hitta en lösning snabbt

    Slutligen understryker hon vikten av att hitta en lösning för att stå redo när solcellspanelerna sjunger på sin sista vers.

    – Det värsta som kan hända är att vi står där med jättestora mängder solpanelsskrot. Det som behöver ske nu är att man går samman i branschen och hitta en lösning så snabbt som möjligt, redan innan problemen uppstår. Vi behöver jobba proaktivt och tillsammans. Det som är kul med det här projektet är att det är direkt initierat av branschen, avslutar Johanna Olofsson Behrman.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan