Miljonstöd till nya laddstationer – men risk för laddångest i norr

Laddinfrastruktur Sverige ska ha ett heltäckande nät av laddstationer för elbilar. Men trots Trafikverkets miljonstöd finns det fortfarande sträckor där ingen är intresserad av att driva en snabbladdningsstation.

Miljonstöd till nya laddstationer – men risk för laddångest i norr
Trafikverkets identifierade 87 vita fläckar där det saknades möjlighet att snabbladda elbilar. När alla nya laddstationer är i drift är det fortsatt glest i Norrbotten. Foto: Stock Adobe

En utbyggnad av laddinfrastrukturen för elfordon är prioriterat av politiker längs hela den politiska skalan. Elbilar blir hela tiden fler på våra vägar, men antalet publika snabbladdningsstationer är ojämt fördelat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Trafikverket pekade ut 87 vita fläckar

    Trafikverket har under en treårsperiod möjlighet att dela ut 150 miljoner kronor i investeringsstöd till att etablera nya stationer för snabbladdning av elbilar. Totalt identifierades 87 platser längs nationellt prioriterade vägsträckor, där det saknades möjlighet att snabbladda elbilar.

    – Dessa tog vi fram tillsammans med lokala och regionala aktörer och framför allt ville vi ha en spridning med ungefär 10 mil längs med det här vägnätet, förklarar Hanna Eklöf, utredningsledare på Trafikverket.

    Här blir det laddstationer

    I Södra Sverige är det bland annat Nässjö och sBöda på Öland som fått stöd till nya laddstationer. Men framför allt var det norrut som de vita fläckarna fanns (se kartan). Många kända besöksmål och tätorter som finns med på listan över beviljade stöd, till exempel Idre, Malung, Tännäs, Jokkmokk, Pajala, Kaunisvaara, Dorotea, Gällivare, Haparanda, Riksgränsen och Abisko.

    – Vi ville att det skulle finnas tillgång till el och gärna någonting att göra medans man laddar, det tar ju en stund att ladda. Så därför landade vi i första hand på orter och byar längs det här vägnätet.

    Fakta

    De nya laddstationerna i drift senast nästa vintern

    De nya snabbladdningsstationerna ska vara i drift senast under oktober 2022 och drivas i minst fem år. De ska vara tillgängliga för alla. Det vill säga att alla ska kunna ladda sin bil där utan krav på medlemskap eller liknande. Snabbladdarna ska också vara tillgänlighetsanpassade och anslutningsdon ska nås från rullstol. Det ska i huvudsak vara två laddningspunkter med 150 kW, i undantagsfall på 50 kW.

    Snittpriset: 1,2 miljoner kr per laddstation

    Den genomsnittliga kostnaden för att en laddstation är 1,2 miljoner kronor, enligt Trafikverket. Det har gått att få stöd för 100 procent av etableringskostnaden, men inte för driften.

    – Hittills har vi betalat ut 88 miljoner kronor i förskott. Enligt förordningen får vi betala ut upp till 75 procent i förskott. Nästa år kommer vi att använda pengarna till slutbetalningarna, säger Hanna Eklöf.

    Prio: Laddstationer längs E10

    Under första rundan hösten 2020 gick det att ansöka om investeringsstöd på utpekade platser i Södra Sverige och längs med hela E10 i Norrbotten. När den tredje och sista stödomgången nu är avslutad står det klart att det fortfarande kommer att finnas vita fläckar kvar, bland annat Polcirkeln.

    Karta över vägsträckor med och utan laddstationer var tionde mil
    De vita sträckor som återstår saknar publika snabbladdningsstationer var tionde mil, enligt Trafikverket.

    Av de identifierade 87 är det 14 platser där ingen sökt etableringsstöd. Ligger dessa i samma område?

    – De ligger framför allt i Norra Sverige, men det är en plats i Värmland också.

    Målet är att elbilister ska kunna köra genom hela landet. Hur påverkas möjligheten att göra det när 14 platser blir utan laddstationer?

    – Längs vissa sträcker kommer det att vara lite långt till en laddstation. Det är framför i Norrbotten, men det är också i Västerbotten, Jämtland, Gävleborg och Värmland.

    Finns det sträckor längs de utpekade vägarna där man faktiskt inte kommer kunna köra elbil?

    – Nej, det är klart man kan köra. Det beror på hur mycket man har laddat innan när man passerar det här vita sträckorna. Men vi hade ett mål att täcka dem också så att man skulle kunna vara säker på att det finns en laddstation inom tio mil, men det gör det ju inte på de här platserna nu. Så då får man tänka till lite extra, konstaterar Hanna Eklöf.

    Blev utan laddstationer
    Här är de utpekade platserna som blev utan laddstationer trots investeringsstöd. Källa: Trafikverket

    Alla laddstationer klara nästa vinter

    De nya laddstationerna som fått Trafikverkets investeringsstöd ska vara i drift senast oktober 2022.

    Här är listan med alla nya laddstationer som beviljats stödet

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan