Första spadtaget är grävt för Skanskas nya energieffektiva bostadsrättskvarter i stadsdelen Täby park i Täby kommun norr om Stockholm.
Skanska: Netto-nollenergihus standard 2024
Solenergi Skanska vill med hjälp av bland annat solceller nå netto-noll för ett bostadshus i Täby, sett över husets livscykel. Målet är att det ska bli standard för bolagets bostadsproduktion.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Detta ska bli Skanskas första egenutvecklade netto-nollenergihus i Stockholmsregionen.
– Det betyder att fastigheten kommer producera lika mycket energi som den kommer använda. Så vi har solceller på taket, men vi är också inkopplade mot fjärrvärmenätet, förklarar Christoffer Järkeborn, regionchef på Skanska Nya Hem.
Huset skapar egen energi
Den som intar ett drönarperspektiv får en tydlig bild av att det krävs utrymme för att skapa ett netto-nollenergihus. Två mindre terasser ryms visserligen på taket, men framför allt 1400 kvadratmeter solceller. Trots det motsvarar den producerade energin bara drygt 60 procent av den el som fastigheten beräknas göra av med årligen.
Svårt att nå krav för netto-nollenergihus
För att nå netto-nollenergikravet har Skanska klimatkompenserat, investerat i en solcellsanläggning som byggs på gammal deponimark i Karlskrona.
– Vi fick helt enkelt inte plats med fler solceller på taket. Det vi ser framåt i branschen är att man kan ha solceller på fasader och balkonger också, säger Christoffer Järkeborn.
”Vi behöver använda grön betong”
Pilotprojektet i Täby park pekar ut riktningen framåt för Skanska.
– Det vi behöver göra är att minska avtrycket när vi bygger. Vi behöver använda grön betong, kombination grön betong och trä, men också att jobba mer med cirkulära material, säger Christoffer Järkeborn och hänvisar till att koldioxidutsläppen kan upp till halveras med den nya typen av betong jämfört med traditionell betong.
Miljöprestandan i netto-nollenergihus överstiger nivån för många andra miljöcertifierade bostäder med råge, enligt Skanska. Utöver energikravet ställs hårda miljökrav på byggmaterial. Exempelvis används inga farliga ämnen i kemikalier så som färger, lim, fogmaterial och lack.
Målet: Bygga klimatneutralt 2030
Skanskas mål är att bygga helt klimatneutralt år 2030, det vill säga också minska utsläppen i byggskedet. Då behövs pilotprojekt som detta för att öka omställningstakten, menar Christoffer Järkeborn.
– Detta är ett jättejätteviktigt steg mot klimatneutralitet. Redan år 2024 då ska alla egenutvecklad projekt ha samma standard som Scilla, netto-nollenergi.

De flesta hus i området svanenmärkta
Den nya stadsdelen i Täby, som precis har börjat att exploateras av främst Skanska och JM, ska rymma 6000 bostäder och 5000 arbetsplatser på en yta stor som 95 fotbollsplaner. Och majoriteten av bostäderna i stadsdelen ska bli svanenmärkta.
– Det innebär att allt material, såsom köksluckor och dörrar, som vi ska använda måste klara en svanenmärkning.
Kommunalrådet: Viktigt med hållbart byggande
Täby kommun har tillsammans med markägarna tagit fram ett hållbarhetsprogram för att stadsdelen ska ha en grön profil, enligt kommunalrådet Erik Andersson (M).
– Det är viktigt att byggbranschen står för ett hållbart byggande med tanke på alla utsläpp. Det är inte bara viktigt i byggskedet utan även när husen ska brukas, säger Erik Andersson.
Åtgärder för att stötta pollinerande insekter
För köparna som flyttar in nästa höst ska hållbarhetsprofilen märkas i vardagen. Det kommer att finnas både cykelpool och bilpool. En cykelverkstad är också inplanerad i kvarteret.