Ny betong kräver bättre mätmetoder

Hållbart byggande Klimatsmart betong torkar ungefär som annan betong, enligt en ny undersökning.
– Däremot behöver mätmetoderna utvecklas, säger Riksbyggens Anders C Johansson.

Ny betong kräver bättre mätmetoder
Inga fuktproblem med ny betong, enligt undersökning.

Vid byggandet av Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Göteborg användes ett nytt recept på betong som minskade utsläppen från produktionen med 30 procent.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Området med 132 lägenheter i Guldheden nära Chalmers var klart för inflyttning 2018.

  Inför byggandet gjordes det flera livscykelanalyser av olika stommaterial. Med de resultaten som bas ställde Riksbyggen ett antal krav vid upphandling av betong med syfte att minska dess klimatpåverkan. Kraven omfattade bland annat lägre andel klinker i cementen, lägre andel cement i betongen samt armering med låg klimatpåverkan.

  – Betongen har fungerat mycket bra. Den ingår därför i vår kravställan i ett nytt projekt med byggstart senare i höst. Det handlar om 700 lägenheter som ska byggas på Masthuggskajen, säger Anders C Johansson som är biträdande marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

  Krävs nya mätmetoder

  Betong är världens mest använda byggmaterial. Dessutom med stor potential när det gäller att minska dess klimatpåverkan.

  Nya recept och ingredienser kan dock ge nya egenskaper. När det gäller den betong som användes i Vivaprojektet har dess uttorkning varit en diskuterad branschfråga.

  Vid ett seminarium på Johanneberg Science Park i Göteborg presenterades en studie kring just Vivabetongen och fukt.

  – Den visar att betongen torkar väl så bra som annan betong. Vad vi kan se finns det inga problem med fukt, säger Anders C Johansson.

  – Det som har ställt till det lite är de mätmetoder som används i Sverige. Vi har ett standardiserat mätförfarande som kanske inte svarar mot den här typen av ny betong. Mätmetoderna behöver därför skärpas och möjligen även förändras.

   

   

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan