Vid byggandet av Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Göteborg användes ett nytt recept på betong som minskade utsläppen från produktionen med 30 procent.
Ny betong kräver bättre mätmetoder
Hållbart byggande
Klimatsmart betong torkar ungefär som annan betong, enligt en ny undersökning.
– Däremot behöver mätmetoderna utvecklas, säger Riksbyggens Anders C Johansson.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Området med 132 lägenheter i Guldheden nära Chalmers var klart för inflyttning 2018.
Inför byggandet gjordes det flera livscykelanalyser av olika stommaterial. Med de resultaten som bas ställde Riksbyggen ett antal krav vid upphandling av betong med syfte att minska dess klimatpåverkan. Kraven omfattade bland annat lägre andel klinker i cementen, lägre andel cement i betongen samt armering med låg klimatpåverkan.
– Betongen har fungerat mycket bra. Den ingår därför i vår kravställan i ett nytt projekt med byggstart senare i höst. Det handlar om 700 lägenheter som ska byggas på Masthuggskajen, säger Anders C Johansson som är biträdande marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.
Krävs nya mätmetoder
Betong är världens mest använda byggmaterial. Dessutom med stor potential när det gäller att minska dess klimatpåverkan.
Nya recept och ingredienser kan dock ge nya egenskaper. När det gäller den betong som användes i Vivaprojektet har dess uttorkning varit en diskuterad branschfråga.
Vid ett seminarium på Johanneberg Science Park i Göteborg presenterades en studie kring just Vivabetongen och fukt.
– Den visar att betongen torkar väl så bra som annan betong. Vad vi kan se finns det inga problem med fukt, säger Anders C Johansson.
– Det som har ställt till det lite är de mätmetoder som används i Sverige. Vi har ett standardiserat mätförfarande som kanske inte svarar mot den här typen av ny betong. Mätmetoderna behöver därför skärpas och möjligen även förändras.