Ny handbok och verktyg ska hjälpa till med taxonomin

EU:s taxonomi EU:s taxonomi kan upplevas som krånglig, eller otydlig.
Därför lanserar Bengt Dahlgren nu ett verktyg och en handbok där företag kan se hur de ligger till i efterlevandet av taxonomin.

Ny handbok och verktyg ska hjälpa till med taxonomin
Taxonomy or economy symbol. Businessman turns wooden cubes and changes the concept word Economy to Taxonomy. Beautiful white background. Business ecology taxonomy or economy concept. Copy space.
Daniel Oppenheim. Foto: Bengt Dahlgren

– Taxonomin kan verka krånglig och som ytterligare ett strängt krav på aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen men vi får inte glömma att det finns till för att bidra till en större klimatomställning, säger Daniel Oppenheim, Senior hållbarhetsstrateg och teamlead EU Taxonomi på Bengt Dahlgren i Stockholm.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    I handboken förklarar expertertteamet taxonomin, dess kriterier och mål samt vad det innebär för olika företag.

    – Vi är varken dem första eller sista ”experterna” att släppa guidning inom taxonomin men detta är vår tolkning och sätt att försöka göra det enklare för kunder, medarbetare och potentiella kunder att förstå taxonomin och hur vi kan hjälpa till.

    Verktyget ger koll på efterlevnaden av taxonomin

    Bengt Dahlgren har också tagit fram ett verktyg som hjälper företagare att se statusen på sin efterlevnad av taxonomin.

    – Det kan användas för enskilda projekt men kan också användas för sammanställning av taxonomiefterlevnad mot omsättning, CAPEX och OPEX, säger Daniel Oppenheim.

    Vad kan du säga till företag som tycker att taxonomi är krånglig?

    – Att jag inklusive mina kollegor också tycker den är lite krånglig, eller otydlig i vissa fall. Det finns dessutom inte riktigt någon instans som kan hjälpa sektorn med tolkningar. Men när sektorn väl funnit väsentlig samsyn och pragmatisk tolkning tillsammans med revisorer och banker så kommer det vara ett värdefullt hållbarhetsverktyg på teknisk nedbruten nivå att jobba med. Men tips är att försöka hitta branschforum för erfarenhetsutbyten! Tanken med vår handbok och vårt taxonomiteam är också att kunna hjälpa till förstås, säger Daniel Oppenheim.

    Finns det fördelar för företag som inte omfattas att ändå rapportera enligt taxonomin? Vilka är de fördelarna?

    – Jag skulle säga så här: det finns fördelar att genomlysa sin verksamhet utifrån taxonomin och att ha en ambition att öka efterlevnad mot omsättning, CAPEX och OPEX eftersom det finns en möjlighet till grön finansiering. Utöver det, så fungerar ju taxonomin lite som en manual för Parisavtalet vilket innebär att ett företag med hjälp av taxonomin kan linjera sina ekonomiska aktiviteter mot en typ av färdplan mot hållbar omställning. Jag tycker också att taxonomin är ett verktyg att ”screena” sin hållbarhetsstrategi mot. Det finns en viss tydlighet i taxonomin som kan användas för att göra strategin mer fokuserad och skarp. Genom att genomlysa sin verksamhet mot taxonomin kan företag som har till exempel institutionella investerare också vara mer förberedd när frågor från dessa kommer, säger han.

    Ladda ner handboken här.





    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan