Ny standard ska stoppa fulspelet i byggbranschen – ”Stänger vägen för osunda aktörer”

Standarder Falsk kompetens i byggbranschen kan få fatala konsekvenser. Nu lanseras ”Kvalitetssäkrad Kompetens” - ett nytt program som ska skapa ett standardiserat sätt att säkra byggkompetens.

Ny standard ska stoppa fulspelet i byggbranschen – ”Stänger vägen för osunda aktörer”
Johan Lindholm. Foto: Byggnads

– Det här initiativet grundar sig i att det har varit fullständig vilda västern ute på arbetsplatserna, säger Johan Lindholm, ordförande på Byggnads förbundsordförande.

Projektet är ett samarbete mellan Byggföretagen, Byggnads, Rådet för Byggkompetens, Svensk Byggtjänst, Byggherrarna, Byggcheferna och Håll Nollan. 

Som en del i att göra branschen mer säker vill organisationerna utveckla ett standardiserat sätt att definiera, kvalitetssäkra och registrera kompetenser i byggbranschen.

Förhoppningen är att implementera och permanenta en kompetensstandard för hela samhällsbyggnadssektorn, och alla typer av kompetensområden.

– Vi vet inte exakt hur utbrett det här problemet har varit. Dessutom är det nog ett stort mörkertal. Det är nog därför det här förslaget har mottagits så väl – responsen har varit odelat positiv från såväl byggbranschen som från försäkringsbolag, säger Johan Lindholm.

Det har historiskt sätt varit svårt för branschens aktörer att säkerställa kompetensen hos arbetstagare, chefer och arbetsledande personal. Det har också funnits stora utmaningar i att kontrollera att lagkrav och andra krav efterlevs. Johan Lindholm är övertygad om att en gemensam standardisering skulle kunna avhjälpa de problemen.

– Jag tror verkligen att det här kommer kunna stänga vägarna för osunda aktörer utan kompetens, som kommer in i branschen och lönedumpar och ställer till det för alla seriösa arbetsgivare, säger han, och tillägger:

– Nu har en expertgrupp lagt en plan framåt för att ta fram verktyg. Inledningsvis kommer de att ta reda på hur kompetensen ska gå att kontrollera.

Först ut i programmet är tre standardiserade kvalifikationer inom arbetsmiljöområdet, som under en treårsperiod ska utvecklas och tas fram kunskapsprov för. Det gäller kompetensområdena lastkopplare, byggarbetsmiljösamordnare P/U och asbest.

Aktörerna bakom projektet uppmuntrar nu fler intressenter att ansluta sig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan