Sedan ett par decennier har Trafikverket och storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö gemensamt utformade miljökrav.
Ny utvärdering av gemensamma miljökrav
Hållbar upphandling
Trafikverkets och storstadskommunernas gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader har lett till nästan 20 procent lägre klimatpåverkan. Samtidigt finns det stora skillnader mellan de granskade entreprenaderna.
Det visar en ny utvärdering.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det är generella baskrav och gäller för alla upphandlingar av entreprenader som de tre kommunerna och Trafikverket gör och omfattar även underentreprenörer och leverantörer.
Kraven, som uppdateras regelbundet, gäller bland annat miljöplan, drivmedel, fordon, arbetsmaskiner, kemiska produkter och annat material.
Intervjuer med entreprenörer
Inför den uppdatering som nu är på gång har företaget Ecoloop utvärderat de nuvarande miljökraven, hur de fungerar och efterlevs.
Utvärderingen har bland annat skett med hjälp av intervjuer med representanter för ett 20-tal entreprenörer och entreprenadprojekt, enkäter samt datainsamling.
De granskade entreprenadprojekten är tänkt att utgöra ett representativt urval.
Granskningen visar bland annat:
- De gemensamma miljökraven har lett till cirka 19 procent lägre utsläpp av växthusgaser från de utvärderade projektens användning av drivmedel och material. Det finns dock stora skillnader mellan de granskade entreprenaderna.
- Upphandlingskraven har påverkat andra kommuners upphandlingar, men även gjort att många entreprenörer har investerat i ny maskinpark vilket har minskat de reglerade hälsofarliga emissionerna.
- Flera av entreprenörerna saknar regelbunden uppföljning av beställaren.
- Många av de intervjuade beskriver den personliga kontakten med beställarens representant som viktig för ett optimalt genomförande. Samtidigt är det flera som berättar om hur personliga kontakter inneburit återkommande konflikter och pekar på att den uppföljande enheten ofta är en extern konsult med en annan uppfattning om vilka åtgärder som krävs än som beställaren kommunicerat.
- Alla projekt efterlevde kraven när det gäller fordons- och arbetsmaskiner. En del entreprenörer lyfter fram svårigheter att ställa krav i nästa led. Vid intensiva perioder då många mindre underentreprenörer utför uppdrag, till exempel vid snöröjning, kan det vara svårt att säkerställa att även de uppfyller kraven.
- Ingen av entreprenörerna använder idag elektrifierade fordon eller arbetsmaskiner. De förutser heller inte en nära förestående omställning, bland annat på grund av att svagt utbyggd laddinfrastruktur samt bristande utbud av elektrifierade fordon och maskiner.
- Att de gemensamma miljökraven kan vara svåra att uppnå för mindre entreprenörer kan ha en konkurrensdämpande effekt.