Ny utvärdering av gemensamma miljökrav

Hållbar upphandling Trafikverkets och storstadskommunernas gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader har lett till nästan 20 procent lägre klimatpåverkan. Samtidigt finns det stora skillnader mellan de granskade entreprenaderna.
Det visar en ny utvärdering.

Ny utvärdering av gemensamma miljökrav
Upphandlingskraven har påverkat även andra kommuners upphandlingar. Foto: Adobe Stock

Sedan ett par decennier har Trafikverket och storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö gemensamt utformade miljökrav.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det är generella baskrav och gäller för alla upphandlingar av entreprenader som de tre kommunerna och Trafikverket gör och omfattar även underentreprenörer och leverantörer.

Kraven, som uppdateras regelbundet, gäller bland annat miljöplan, drivmedel, fordon, arbetsmaskiner, kemiska produkter och annat material.

Intervjuer med entreprenörer

Inför den uppdatering som nu är på gång har företaget Ecoloop utvärderat de nuvarande miljökraven, hur de fungerar och efterlevs.

Utvärderingen har bland annat skett med hjälp av intervjuer med representanter för ett 20-tal entreprenörer och entreprenadprojekt, enkäter samt datainsamling.

De granskade entreprenadprojekten är tänkt att utgöra ett representativt urval.

Granskningen visar bland annat:

Hämtar fler artiklar
Till startsidan