Fastighetsägarna GFR har tillsammans med Fastighetsakademin gett Stiftelsen Tryggare Sverige i uppdrag att göra en kartläggning av trygghetsproblematiken i Göteborgs och Västsveriges utsatta områden.
Nytt initiativ för ett tryggare Västsverige
SOCIAL HÅLLBARHET En kartläggning av trygghetsproblematiken i Västsveriges utsatta områden ska ge fastighetsägare fler verktyg att skapa trygga boendemiljöer.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kartläggningen ska resultera i en handledning för hur fastighetsägare arbeta för att förebygga brott och otrygghet i dessa miljöer.
FAKTA
Utsatta områden
- Det finns 60 områden som benämns som utsatta av polisen i Sverige.
- Utsatta områden kännetecknas bland annat av att kriminella individer och strukturer har stor inverkan på lokalsamhället.
- I Halmstad finns ett utsatt område och i Borås två särskilt utsatta. I Göteborg finns två utsatta, ett riskområde och 6 särskilt utsatta områden.
– Vi vill ta samhällsansvar för den sociala hållbarheten i våra bostadsområden. Handledningen kommer att ge fastighetsägare de nya nycklar som efterfrågas för att skapa trygga boendemiljöer, säger projektledare Christina Heikel i en kommentar.
Handledningens två huvudförfattare är Magnus Lindgren och Maria Wallin. Magnus Lindgren är kriminolog, tidigare polischef och generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige och Maria Wallin är sociolog och tidigare underrättelseanalytiker inom polismyndigheten. Nu arbetar hon som och utvecklingsledare i särskilt utsatta områden i Göteborg.
– Fastighetsägare är en av de samhällsaktörer som vid sidan av polisen kan göra mest i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Detta projekt är därför inte bara viktigt för fastighetsägarna själva utan det har stor betydelse i den samlade kampen mot brottsligheten och otryggheten, säger Magnus Lindgren i en kommentar.
Projektet kommer att slutredovisas i december 2021.