SMHI har på uppdrag av Naturvårdsverket och Trafikverket tagit fram ett avancerat modellsystem som visar luftföroreningshalter med data i områden så små som 50 x 50 meter.
Nytt verktyg hjälper kommuner mäta luftkvaliteten
LUFT
Nu lanseras ett nytt verktyg som visar halter av luftföroreningar som människor exponeras för i sin vardag.
– Vår kartläggning ger en övergripande bild av luftkvaliteten i Sverige och kan hjälpa kommuner att identifiera platser som kanske är mer förorenade än de tror, säger David Segersson, luftmiljöforskare på SMHI, till Hållbart Samhällsbyggande.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– På grund av det nya luftmiljödirektivet förväntas kraven på luftkvalitet öka inom EU, säger David Segersson, forskningsledare inom urbant klimat och luftmiljö på SMHI, till Hållbart Samhällsbyggande.
David Segersson berättar att tillgången till luftmiljödata varierar kraftig mellan Sveriges kommuner. Stora kommuner har vanligtvis tillgång till bra data, medan mindre kommuner ofta har begränsad eller ingen information alls.
– Luftmätningar görs endast på utvalda platser, vilket gör det svårt att välja platser som representerar hela kommunen. Om man inte har kännedom om sin aktuella luftkvalitet och vilka problem som förekommer, saknar man även en referenspunkt för att kunna förbättra kvaliteten, säger David Segersson.
Nationella modellberäkningar av luftföroreningar ger flera användbara insikter. De möjliggör jämförelser mellan olika områden och ger information om platser där partikel- eller kvävedioxidnivåerna kan vara höga. Detta stödjer valet av platser för mätningar och underlättar kommunernas luftvårdsarbete samt tjänar som information för experter och allmänheten.
– Vi är stolta att vi kommit så här långt idag. Det arbete som nu presenteras bygger på erfarenheter, teknik och system som vi jobbat med i många år. Vi ser detta som en första version och hoppas kunna förädla tjänsten ännu mer framgent. Denna typ av tjänster krävs om Sverige ska fortsätta ligga i framkant inom luftmiljöområdet, avslutar David Segersson.
Verktyget, som heter Nationell modellering av luftkvalitet, går att testa här.
Fakta
Omfattande datamängd bakom beräkningarna
I modellberäkningarna har SMHI använt en stor mängd indata: Timvisa meteorologiska väderdata har använts för att beskriva transport och nedfall av luftföroreningar. Utsläppsdata från hela Europa, med särskilt hög detaljeringsgrad över Sverige, har använts för att beskriva var utsläpp sker och hur mycket som släpps ut från exempelvis vägtrafik, sjöfart och industrier. Detaljerade data har också använts över gaturum, såsom avstånd mellan fasader samt hushöjder, för att beskriva hur föroreningshalterna påverkas av bebyggelse.
Källa: SMHI.