Nytt verktyg ska säkra framtidens elsystem

Energi Industrins framtid är starkt beroende av tillgången till el på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Nu lanseras ett nytt verktyg som ska underlätta beslut kring elinvesteringar, produktion och konsumtion – från lokal till nationell nivå.

Nytt verktyg ska säkra framtidens elsystem
Foto: Adobe stock.

Det svenska elsystemet förändras. Priset på förnybar el sjunker snabbt medan samhällets efterfrågan ökar. För att fatta kloka beslut behöver alla tillgång till bättre information. Därför introduceras nu ett nytt projekt, stött av stora företag, offentlig sektor och akademin.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– I dag domineras debatten av lösryckta siffror och jämförelser som är svåra att sätta i ett sammanhang. Genom att skapa en gemensam, faktabaserad bild av både produktion och konsumtion får man ett bättre underlag att basera diskussionen på Niklas Wahlberg, ansvarig för partnerskap och systemlösningar på Volvokoncernen, i en kommentar.

Niklas Wahlgren är också initiativtagarna till det nya verktyget, Behovskartan. Verktyget är en interaktiv simulering som ger användare möjlighet att experimentera med olika scenarier för elbehov, teknikutveckling, klimatförändringar och andra variabler. Målet är att underlätta beslutsprocessen kring investeringar, produktion och användning av el på både lokal och nationell nivå.

– Projektet startade som en idé inom Volvokoncernen som ett led i omställningen, där elsystemets utveckling framåt är avgörande för verksamheten och samtidigt elektrifieringen av våra produkter, säger Niklas Wahlberg.

Förutom Volvokoncernen stöttas projektet av tunga aktörer som gruvföretaget LKAB, stålbolaget SSAB, energiföretaget Hitachi Energy, Göteborg Energi, branschorganisationen Energiföretagen Sverige och affärsutvecklingsbolaget LTU Business.

När projektet nu har expanderat till att bli nationellt, är det AI Sweden som koordinerar arbetet, med Filip Kjellgren som projektledare.

– En nyckel för att det här ska bli bra är att många aktörer vill vara med och bidra med kunskap och/eller data om sin del av energisystemet. Ju fler som delar, desto större blir värdet för Sverige, säger han.

Så här ser betaversionen av Behovskartan ut. Foto: AI Sweden.

Behovskartan är en visualiseringsplattform där användaren kan experimentera med olika variabler som påverkar elkonsumtionen, det vill säga både effekt- och energibehoven. Projektet finansieras av Vinnova och Västra Götalandsregionen tillsammans med projektets parter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan