Ökad pant för återbrukat tegel

Cirkulär ekonomi Efterfrågan på återbrukat rivningstegel ökar. Samtidigt hamnar fortfarande mycket av materialet efter rivningar på deponier. För att övertyga marknaden, och vidare bidra till en cirkulär ekonomi, väljer ett företag nu att höja pantersättningen per tegelsten ytterligare.

Ökad pant för återbrukat tegel

För drygt tre år sedan startade företaget Brukspecialisten upp en storskalig återbruksproduktion av fasadtegel. Företaget sa då att de märkte av ett stort intresse både från beställare och arkitekter som ville använda rivningsbyggnader till nya projekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Efter ett år av återbruksproduktion uppdagades ett hinder, efterfrågan från kunderna var stor men företaget fick inte in tillräckligt med material. För att skapa incitament, och täcka den hanteringskostnad som uppstår i samband med transporten, infördes en pantersättning för varje tegelsten.

– Transporten till oss innebär ofta en ökad kostnad jämfört med att lokalt göra sig av med rivningsteglet som byggavfall. Panten infördes för att utjämna denna kostnad för marknaden, som med dagens pantersättning på en krona per tegelsten innebär kostnadsneutralitet i en radie om 200 km från vår produktionsanläggning i Falkenberg, skriver Brukspecialisten i en kommentar.

Med facit i hand insåg företaget att summan inte var tillräcklig för att övertyga marknaden.

Att återbruk även behöver ge intäkter, inte bara täcka de kostnaderna som traditionell avfallshantering innebär. Därför har företaget nu valt att höja pantersättningen från en krona per tegelsten – i godkänd kvalitet – till tre kronor.

– Vi väljer att ge den cirkulära omställningen bättre förutsättningar här och nu, för att på allvar ändra på branschens invanda linjära mönster. Den cirkulära ekonomin som uppstår kring den återbrukade produkten behöver ges mer intäkter för att kunna växa, avslutar företaget.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan