Ökat intresse för lokala kvarterskontor

LOKALSVINN Fastighetsbolaget Stockholmshem tror att vi efter pandemin kommer att få se förändringar i hur och var vi jobbar och möts. De testar nu att starta ett grannskapskontor i en av sina lediga lokaler i samarbete med lokaldelningstjänsten Vakansa. En lösning som undersöks av fler fastighetsägare.

Ökat intresse för lokala kvarterskontor
Stockholmhems hubb öppnar efter sommaren på Kristallvägen 33 i Solberga. Foto: Adobe Stock

En ledig lokal i Solberga i Stockholm ska omvandlas till ett grannskapskontor, föreningslokal och mötesplats för de boende i området som tröttnat på att jobba hemma.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Bakom satsningen står Stockholmshem och lokaldelningstjänsten Vakansa.

    Hubben som öppnar efter sommaren är till för boende i Solberga som söker en ergonomisk arbetsplats nära hemmet. På kvällar och helger kan lokala föreningar använda lokalen för möten eller administrativa uppgifter.

    – Det här är efterfrågat av våra hyresgäster.  När pandemin är över tror vi att vi kommer att se förändringar för hur, och var, vi jobbar och möts. Vi ser att vi kan göra större nytta och tillgodose fleras behov genom att vara flexibla med våra befintliga lokaler, säger Lena Hanses, projektledare på Stockholmshem i ett pressmeddelande.

    Stockholmshems vd Anette Sand påpekar i samma pressmeddelande att lösningen även är intressant för att på ett mer hållbart sätt kunna utnyttja lokaler.
    – Att bygga nytt ger stora klimatavtryck, och att ha lokaler som står uppvärmda men tomma stora delar av dagen är inte framtiden, säger hon.

    Funktionalistiska sovstäder bör undvikas

    Robin Alsalehi är grundare av Vakansa som har specialiserat sig på lokaldelning. Enligt honom ökar just nu intresset för den här typen av lösningar och Vakansa för i dagsläget samtal med flera andra fastighetsbolag och kommuner.

    De kommer även att vara med och utveckla en satsning som kallas Kvarterskontoret tillsammans med entreprenören Susanna Elfors. Hon driver sedan fem år tillbaks ett sådant och kommer nu utöka satsningen.

    – Det är jätteroligt att fastighetsägare börjar satsa på kvarterskontor som också blir mötesplatser på kvällar och helger. Jag driver en sådan tillsammans med några andra i Bagarmossen i Stockholm och nu kommer jag i samarbete med Vakansa att utveckla fler sådana. Vi har fått flera förfrågningar från intresserade fastighetsägare och räknar med att starta piloter i olika stadsdelar till hösten, säger hon.

    Robin Alsalehi, som under pandemin lämnade en tjänst som hållbarhetschef på Uppsala kommuns Industrihus för att satsa på Vakansa är övertygad om att lokaldelning och samutnyttjning av lokaler är framtiden, både för att undvika lokalsvinn och skapa mer levande bostadsområden.

    –Vi tror att detta är framtiden då hemarbete fortsatt kommer vara ett faktum även efter pandemin. Då kommer inte våra bostadsområden att återgå till att vara funktionalistiska sovstäder utan behöver aktiveras med fler funktioner och det är precis det vi vill göra med dessa hubbar som vi ska förvalta, säger han.

     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan