Pilotanläggning för lagring av vätgas igång

Energi Testkörningen av pilotlagret i Luleå för vätgas har börjat.
– Vätgasen och lagringen är central för vår omställning, säger Lars Ydreskog som är direktör för strategiska projekt på LKAB.

Pilotanläggning för lagring av vätgas igång
Bergrumslager i Svartöberget i Luleå.

Hybrits bergrumslager i Svartöberget utanför Luleå är det första i sitt slag för lagring av fossilfri vätgas. Bakom Hybritsprojektet, som går ut på att skapa en fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål med fossilfria pellets, fossilfri el och vätgas, står stålföretaget SSAB, gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Efter sommarens invigning genomfördes trycktester med vatten som bekräftar anläggningens mekaniska stabilitet, täthet och tryckkapacitet. Därefter har lagret fyllts med vätgas och även nått upp till det maximala drifttrycket om 250 bar.

SSAB, LKAB och Vattenfall investerar sammanlagt 259 miljoner kronor i anläggningen och Energimyndigheten 72 miljoner kronor.

Lagra energi när det blåser mycket

– Att denna teknik nu fungerar är en viktig milstolpe i utvecklingen av en fossilfri värdekedja för malmbaserad järn- och stålframställning. Användningen av storskalig vätgaslagring innebär att industrin kan få robustare och mer planerbar vätgasförsörjning från fossilfri el även när elsystemet får ett ökat väderberoende, säger Mikael Nordlander som är utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten i en kommentar. 

– Vi kan därmed utnyttja vår fossilfria vindkraftsproduktion mycket effektivt och lagra vätgasen när det blåser mycket

Lagring av gas under mark i bergrum vars väggar klätts med ett tätskikt är en väl beprövad metod när det gäller naturgas. Anläggningen i Luleå är enligt Vattenfall den första i världen som testar tekniken för upprepad fyllning och tömning med vätgas.

Räcker till flera dagars produktion

Pilotanläggningen är på 100 kubikmeter och den beräknade testperioden två år.

I ett senare skede kan det bli aktuellt att lagra 100 000 till 120 000 kubikmeter trycksatt vätgas i ett fullskaligt lager. Det skulle innebära att man kan lagra upp till 100 GWh el omvandlad till vätgas, vilket räcker för att försörja en fullstor fabrik för järnsvamp i cirka tre till fyra dagar.

– Vätgasen och lagringen är central för vår omställning. Om fyra år ska fossilfri järnsvamp börja framställas storskaligt i en första demonstrationsanläggning i Gällivare, säger Lars Ydreskog som är direktör för strategiska projekt på LKAB.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan