Potatisskal i nytt recept mot stranderosion

EKOSYSTEMTJÄNSTER Enligt en internationell forskargrupp kan nät tillverkade av potatissskal öka förutsättningarna för att ålgräs ska etablera sig vilket i sin tur kan minska stranderosionen.

Potatisskal i nytt recept mot stranderosion
Foto: Adobe Stock

Enligt en internationell grupp forskare kan nät gjorda av potatisskal öka förutsättningarna för att ålgräs, som på grund av mänskliga aktiviteter minskat de senaste åren, ska rota sig. Det kan i sin tur minska erosionen av sandstränder eftersom ålgräs binder bottensediment med sitt stora rotsystem och skyddar mot vågor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?
  Foto: Eduardo Infantes

  För att efterlikna naturens egna processer har forskargruppen konstruerat kvadratmeterstora nät av potatisskal som sedan placerats ut i sediment på ålgräsängar och i tidvattenområden. Enligt forskarna minskade näten påverkan från strömmar, vågor och tidvatten och gav nyplanterade växter en chans att rota sig.
  – Nära nog hundra procent av nyplanteringarna överlevde, säger Eduardo Infantes vid Kristinebergs marina forskningsstation, en av forskarna i gruppen i gruppen i en kommentar.

  Näten ska enligt forskargruppen försvinna av sig själva efter några år eftersom de är gjorda av nedbrytbart material. De har gjort försök på ålgräsängar vid Sveriges västkust och i Västindien, samt på tidvattenområden i Nederländerna och Florida.

  – Som ett nästa steg vill vi testa metoden i områden där kusterosion är problematisk, som i Skåne. Där kan den bidra till att stabilisera sanden så att strandväxter får bättre möjlighet att växa. När de har etablerat sig kommer de att skydda kusten från erosion, säger Eduardo Infantes.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan