Hållbar energilagring testas i Göteborg

ENERGI Organiska flödesbatterier är både billigare och mer hållbara än dagens alternativ. Nu testas tekniken för första gången i en svensk fastighet.

Hållbar energilagring testas i Göteborg
Illustration över hur ett organiskt flödesbatteri kan se ut i fullskala. Bild: Rivus Batteries

Rivus Batteries och Bengt Dahlgren planerar att installera Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala på HSB Living Lab i Göteborg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Dessa batterier använder organiska molekyler i stället för kritiska metaller som litium och vanadin som energibärare. Flödesbatterier är redan väl etablerade som stationära energilager i många delar av världen, men ännu inte i Sverige.

– Vi vill hitta lösningar för en säker och kostnadseffektiv energiförsörjning och energihantering som går i linje med Parisavtalet. Genom HSB Living Lab kan vi effektivt testa tekniken för första gången i verklig skala, säger Lisa Åkerlund, teknisk chef och projektledare på Rivus Batteries, i en kommentar.

Organiska flödesbatterier är både billigare och mer hållbara än dagens lösningar. Tekniken sägs också vara brandsäker och ha lång livslängd.

I Rivus Batteries laboratorium har man framgångsrikt testat en prototyp på 1 kWh. En större version på 10–20 kWh är nu under utveckling och planeras att installeras på HSB Living Lab för fullskaliga tester. Målet är att uppnå en systemkostnad som är cirka trettio procent lägre än för konventionella litiumjonbatterier.

– Energilagring för el är en viktig fråga för framtidens energisystem och något vi arbetar med i vår verksamhet. Vi är glada att få möjligheten att delta i detta projekt och bidra till utvecklingen av nya hållbara alternativ för energilagring, säger Andreas Fränne, senior konsult på Bengt Dahlgren AB.

Rivus Batteries plan är att under slutet av 2024 även installera en större anläggning på 40-100 kWh hos ett fastighetsföretag i Göteborg för att därefter lansera sin produkt på marknaden under 2025.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan