Så jobbar Huddinge med hållbar belysning

ENERGI Nyligen byttes den 18 500:e gatlampan i Huddinge kommun, vilket gör dem först i Stockholms län med 100 procent led-belysning på alla gator, gång- och cykelvägar.

Så jobbar Huddinge med hållbar belysning
Foto: Adobe stock.

Den nya led-belysningen minskar underhåll, är bättre för miljön och sparar pengar i längden. Framför allt ger den Huddingeborna en tryggare utemiljö.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Huddinge har nått en viktigt milstolpe när vi som första kommun i länet nu har led-lampor för alla gator, gång- och cykelvägar, säger Henrik Juhlin (C), ordförande för natur- och stadsmiljönämnden, i en kommentar.

LED-armaturer ger en jämnare och starkare ljusbild med hjälp av linsteknik som förbättrar belysta ytor. Den nya belysningen är energieffektiv och sparar pengar. Med en livslängd på upp till 50 000–100 000 timmar behöver inga ljuskällor bytas på 25 år, vilket minskar underhållet avsevärt jämfört med traditionella lampor som har en brinntid på cirka 12 000 timmar.

Niklas Halén, förvaltare för belysning på stadsmiljöavdelningen, rapporterar att de har minskat elförbrukningen med över 50 procent sedan projektet startade 2017.

– Vi får också minskad kostnad för serviceunderhåll och transporter och minskad belastning på miljön. Led-belysning ger också mindre ljusföroreningar, avslutar han.

Arbetet sker i samarbete med Vattenfall service.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan