Klimatkontrakt. Lund är av en de svenska pionjärstäderna som valt att skriva under det nationella initiativet Klimatkontrakt 2030 för att snabba på klimatomställningen.
Så jobbar Lund med nya klimatkontraktet
Klimatkontrakt 2030
Lund ska vara klimatneutralt 2030. Klimatkontraktet är en ständig påminnelse om att hålla fokus på frågorna, enligt projektledare Thea Ohlander Arfwidsson.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Alla kommuner som är med arbetar för att vara klimatneutrala 2030 men det är inte alla som har ett politiskt mål. Det har Lund nu, säger Thea Ohlander Arfwidsson, projektledare Klimatneutrala Lund 2030.
Fakta
Kommunerna som signerar Klimatkontrakt 2030
- Har reviderat och signerat nytt klimatkontrakt: Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö
- Har skrivit under en avsiktsförklaring om att signera Klimatkontrakt nästa år: Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Örebro och Östersund
- Följande myndigheter skriver under Klimatkontraktet: Energimyndigheten, Vinnova, Formas, Tillväxtverket och Trafikverket (ny).
Så ska Lund bli klimatneutralt
Målet är att Lund ska vara klimatneutralt och en fossilbränslefri kommun 2030. Klimatkontraktet är ett verktyg för att konkretisera dessa mål och få tillgång till både expertis från innovationsprogrammet Viable Cities och fem anslutna myndigheter.
Varje år ska Lund revidera och signera ett nytt klimatkontrakt.
– Klimatkontraktet är ett sätt för oss att ha fokus på de här frågorna och tala om att vi vill ligga i framkanten, säger Thea Ohlander Arfwidsson.
Vill vara nav för klimatneutralt nätverk
Klimatkontraktet fungerar även som ett forum där kommunerna och fem myndigheter delar goda exempel. Lund vill fungera som ett ”innovationsnav för klimatneutrala städer” och använda staden som testbädd, enligt Thea Ohlander Arfwidsson.
Fakta
Fokusområdet: Energi
– Det kan vara så att andra städer har idéer som de inte kan testa just där men det kan också vara så att vi testar saker hos oss som man sedan kan applicera på andra städer. Nu byggs ju världens största lågtempererade fjärrvärmenät i Lund, vi har Max IV-testanläggningarna och vi testar ett nytt laddsystem för elbilar som heter Elonroad.
Lund en av nio pionjärstäder
Lund är en av de nio städer som var med från starten när satsningen klimatneutrala städer 2030 drog i gång. Genom Energimyndigheten och innovationsprogrammet Viable Cities, som samordnar Klimatkontraktet, har kommunen fått finansiering till flera projekt inom energi, cirkulär ekonomi, mobilitet och medborgardialog.
Fakta
Fokusområdet: Cirkulär ekonomi
Tar fram en klimatinvesteringsplan
Thea Ohlander Arfwidsson säger att det är viktigt att Lund nu ökar takten för att nå målet om klimatneutralitet 2030. Lund har bland annat åtagit sig att ta fram en klimatinvesteringsplan.
– Det är också något som är ganska nytt och som krävs av alla som skriver på Klimatkontrakt 2030.
Bra utgångsläge för att nå klimatneutralt 2030
Lund hade ett bra utgångsläge när kommunen skrev under klimatkontraktet första gången förra året, enligt Thea Ohlander Arfwidsson. Kommunens energibolag Kraftringen har haft fokus på klimatfrågan länge och producerar all energi fossilfritt sedan 2018.
Fakta
Fokusområdet: Mobilitet
– Det var en bra utgångspunkt för oss, men det gör ju också att många av de lågt hängande frukterna var redan plockade.
Lund bäst i Sverige på hållbara transporter
Lund har sju år i rad har rankats som bäst i Sverige på hållbara transporter, enligt Trivectors årliga SHIFT kommunrakning. Trots det är det just en reducering av utsläpp från transporter som Thea Ohlander Arfwidsson pekar på är avgörande för att lyckas.
– Transporter är en stor utmaning för Lund. Det är 50 procent av våra utsläpp. Vi har inga stora industrier och har fossilfri energi.
Här har Lunds kommun gått före och visat vägen.
– Lund har en fossilfri fordonsflotta sedan 2020.
Fakta
Fokusområdet: Medborgardialog
Därför skapade Lund kommunal bilpool
Då valde kommunen också att centralisera fordonsförvaltningen. Thea Ohlander Arfwidsson beskriver det som en form av bilpool där förvaltningarna betalar utifrån vad de faktiskt kör.
– Då styr man mot en mycket effektivare fordonsanvändning och vi har också avyttrat en hel del fordon. De pengarna kan gå till annat.
Har uppnått två viktiga mål
Klimatkontraktet är också en hjälp för att checka av vad som faktiskt uppnås. Thea Ohlander Arfwidsson berättar att Lund 2010 satte upp två mål som folk då sa ”det går aldrig” om. Målet att minska utsläppen med 50 procent inom hela kommunen jämfört med utsläppen år 1990 uppnåddes redan 2018 och målet att bli en fossilbränslefri kommun nåddes 2020.
– Vi är 99 procent fossilbränslefritt. Det är en viktig milstolpe för oss, säger Thea Ohlander Arfwidsson.
Trafikverket hakar på Klimatkontrakt 2030
Olga Kordas, programchef för Viable Cities som står bakom Klimatkontraktet, säger att omställningen till ett klimatneutralt och hållbart mobilitetssystem är helt avgörande för alla kommunerna.
– Att Trafikverket har kommit med i Klimatkontraktet betyder kraftsamling runt mobilitetsfrågor och bättre stöd till kommuner vad gäller regelverk, innovationer och lärande samt samordning av finansieringen mellan myndigheterna som signerar Kontraktet.
Nio städer skriver under Klimatkontrakt 2030
Programchef Olga Kordas var den 8 december 2021 när Lund och nio andra städer signerade förnyat klimatkontrakt. Ytterligare fjorton kommuner skrev under en avsiktsförklaring om att signera kontraktet nästa år.
– Genom att arbeta tillsammans, 23 städer och fem myndigheter skapar vi en enorm kraft för klimatomställningen. Att vi dessutom också inspirerar på europeisk nivå är oerhört hedrande.
Klimatkontrakten på export till EU
Det svenska Klimatkontrakt 2030 är det första i Europa. Förhoppningen är att det ska inspirera EU:s kommande satsningar på klimatneutrala städer och ett europeiskt Climate City Contract. Thea Ohlander Arfwidsson känner att Lund är väl förberett att söka finansiellt stöd när EU nu öppnat utlysningen Europas 100 klimatneutrala städer 2030.
– Vi vill så klart vara en av de här 100 städerna, säger Thea Ohlander Arfwidsson.