Så lyckades HSB minska energianvändningen

ENERGI HSB Stockholm har digitaliserat förvaltningen med fiber i varje fastighet och ett övergripande styrsystem. Redan idag utförs energiuppföljning, effektstyrning och driftoptimering på distans, vilket resulterar i både tids- och kostnadsbesparingar.

Så lyckades HSB minska energianvändningen
Foto: pressbild/Adobe stock.

Sedan HSB Stockholm införde en tydlig energistrategi år 2019 har energianvändningen i deras fastighetsbestånd minskat med tio procent. Det öppna Scada-systemet har spelat en avgörande roll genom att möjliggöra fjärrövervakning samt styrning av energi- och effektanvändning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    I dag styr och reglerar vi vårt bestånd i realtid, och vissa incidenter och felanmälningar som tidigare krävt besök i fastigheterna hanteras i dag framför skärmen. Men framför allt har vi sänkt energianvändningen påtagligt, säger Arvid Hagberg, energistrateg HSB Stockholm, i en kommentar.

    Han påpekar att de betydande fördelarna med ett öppet Scada-system är dess skalbarhet och kompatibilitet med olika styrsystem. Det möjliggör därmed hantering av flera system i en och samma miljö.

    – Arbetssättet hade inte varit möjligt utan en omfattande fiberinstallation i samtliga fastigheter, då även temperaturgivare och fuktmätare installerades i alla lägenheter. Något som i dag gör det möjligt att på distans följa upp inomhustemperaturer, avläsa driftlarm, styra effekter vid väderomslag, justera värmekurvor, flöden och andra driftparametrar, säger han.

    Fastighetsautomation syftar i hög grad till att effektivisera energiuppföljning och drift, vilket i sin tur frigör tid för andra arbetsuppgifter. Målet för HSB Stockholm är att gradvis öka automatiseringsnivån för att även inkludera övervakning av hissar, digitala lås, tvättstugor, laddstolpar och solcellsanläggningar.

    – Det finns förutsättningar för att koppla på AI längre fram. Med så många parametrar ska systemet kunna lära sig att tänka själv för att styra fastigheten på bästa sätt, baserat på exempelvis väderprognoser och fastighetens värmemotstånd, avslutar Arvid Hagberg.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan