Hamburgerkedjan Max planerar att bygga sina nya restauranger mer klimateffektivt. Den nybyggda restaurangen i Norrtälje har visat att företaget genom att välja limträstommar i stället för stål i konstruktionen och klimatoptimerad betong i plattan kan minska klimatavtrycket från byggfasen med 30 procent.
Så ska burgarjätten Max banta restaurangernas klimatavtryck i byggfasen
ANALYS Byggprojekt
Snabbmatkedjan Max ska matcha sina höga hållbarhetsambitioner även på byggsidan. Nybyggda Norrtäljerestaurangen sätter en ny standard med 30 procent lägre klimatutsläpp under byggfasen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kan bli ny standard
– Vi har andra typer av miljöbyggnader. Men det här är den första i sitt slag som vi hoppas ska bli den nya standarden framöver både i och utanför Sverige, säger Richard Bergfors, vd och delägare i Max.
När får vi se den här typen av klimatsmartare Max-restaurangbyggnad utanför Sverige?
– Vi ska utveckla det här, men det gör vi relativt snabbt. Så förhoppningsvis under 2022 eller 2023, säger Richard Bergfors.
Max bygg- och fastighetschef Rasmus Billborn förklarar att den nya Norrtälje-restaurangen fungerat som ett pilotprojekt för att testa nya byggmaterial och tekniklösningar.
– Vi håller på med ett nytt standardhus som kommer 2023. Där kommer vi lyfta in limträ och grön betong. Sedan tittar vi på värmesystemet. Vi ska undersöka driftsäkerhet och energibesparing och funkar det bra lyfter vi in det i standardhuset också.
Hur mycket extra har det kostat att bygga mer klimatsmart?
– Lite lite mer, inte alls mycket mer. De pengarna det har kostat mer kommer att ha betalat sig inom två år i lägre energiförbrukning.
Förvånad över det?
– Det var lite förvånande. När vi väl såg de siffrorna framför oss blev ju beslutet väldigt enkelt.
Rasmus Billborn förtydligar att det inte är valet av trästomme och klimatoptimerad betong som ligger bakom den något högre kostnaden. Det nya energi- och ventilationssystemet är dyrare, men beräknas samtidigt sänka energiåtgången med hälften mot en jämförbar byggnad.
– Det är bergvärme och frikyla som vi använder. Överskottsvärmen pumpar vi ner i berget. Vi vänder på processen på sommaren och får kyla från berget också. Det minskar ju vår energianvändning markant, säger Rasmus Billborn.