Så ska digitaliseringen av fastigheter skyndas på

Digitalisering Ett nytt kompetenscentrum vid KTH har slagit upp portarna. Dig-IT Lab syftar till att använda digitalisering för att minska miljöpåverkan från byggnader.

Så ska digitaliseringen av fastigheter skyndas på
Målen är att maximera fördelarna med digitalisering under byggnaders hela livslängd.

Dig-IT Lab, ett projekt som delvis finansieras av Vinnova, har som mål att främja samarbete och accelerera övergången från insamlad data från byggnader. Denna initiativ bygger på befintlig forskning och samarbetet som pågår inom forskningscentret KTH Live-In Lab, där bostadsföretaget Einar Mattsson är aktivt involverat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Med KTH Dig-IT Lab skapas ännu fler möjligheter att accelerera innovation och introducera ny teknik som ger smartare och mer hållbara fastigheter i framtiden. Den familjeägda koncernen kommer att vara aktiva i olika forskningsprojekt som exempelvis inom digitala tvillingar kopplat till effektiv fastighetsförvaltning, säger Mikael Dimadis, projektledare från Einar Mattsson, i en kommentar.

Dig-IT Lab ska drivas i samarbete mellan forskningsorganisationer och universitet i Sverige, industriföretag och flera internationella forskningscentrum.

– Vi vill dra nytta av digitaliseringens fördelar och göra byggnader mer effektiva och hållbara genom samarbete och effektiv användning av data, minska CO2-utsläpp och påskynda marknadsintroduktionen av ny teknik, säger Jonas Anund Vogel, föreståndare för Dig-IT Lab.

Kompetenscentrumet ska även främja tvärvetenskapligt samarbete och forskning inom nyckelområden som ”digitala tvillingar” och affärsmodeller.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan