SGBC uppdaterar certifiering – här är ändringarna

certifiering Swedish Green Building Council har lanserat en uppdaterad version av certifieringssystemet NollCO2, som är deras påbyggnadscertifiering för byggnader med nettonoll klimatpåverkan – här är ändringarna.

SGBC uppdaterar certifiering – här är ändringarna

Swedish Green Building Council har lanserat NollCO2 1.2 vilket är en uppdaterad version av manualen NollCO2. Den nya versionen av certifieringen innehåller bland annat uppdaterade beräkningsverktyg – och en helt ny klimatåtgärd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    En betydande uppdatering i manualen NollCO2 1.2 är införandet av biokol som en ny klimatåtgärd och kolsänka. I samband med lanseringen av den nya manualen säger SGBC att biokol blivit en populär jordförbättringsprodukt som även används i byggmaterialprodukter. Att biokol på senare år allt oftare använts som en långsiktig kolsänka och har klassificerats som en negativ utsläppsteknik av IPCC.

    Detta gör att NollCO2 nu väljer att lyfta in biokol som kolsänka som klimatåtgärd för att kunna nettonoll-balansera den reducerade klimatpåverkan av byggnadens livscykel.

    Även beräkningsverktygen är uppdaterade med 2023 års klimatdata från Boverkets klimatdatabas, Finska naturvårdsverkets klimatdatabas co2data.fi samt tyska Ökobau.dat.

    Om NollCO2:

    NollCO2 driver utvecklingen framåt genom två huvudspår:

    NollCO2 ställer krav på att byggnadens växthusgasutsläpp är reducerade genom att sätta upp gränsvärden för växthusgasutsläpp av byggdelsproduktionen, av byggprocesserna och indirekt genom att sätta en gräns för byggnadens energianvändning.

    NollCO2 ställer krav på att byggnadens kvarvarande klimatpåverkan är balanserad med klimatåtgärder till en nettonoll klimatpåverkan.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan