Sweco samarbetar med Tibnor och Dekra i ett pilotprojekt för att se om det går att skapa en cirkulär affärsmodell för stålbalkar.
Stålbalkar från Svävarterminalen ska återbrukas
Återbruk
Försöksprojektet att i större skala återbruka stålbalkar från rivningsobjekt och sälja dem vidare har tagit ett nytt steg framåt.
Fyra typer av balkar har nu identifierats i Svävarterminalen i Malmö och ska genomgå närmare undersökningar.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
De undersöker just nu om det är möjligt att återanvända stålprofiler från Svävarterminalen i Malmö.

– Vi har tittat på ritningar och identifierat intressanta profiler, Peab har sedan hjälpt oss med att frilägga dessa. Nu har jag, tillsammans med en expert från Dekra och en från Tibnor, inspekterat stålbalkarna på plats och kommit fram till att fyra typer av balkar är intressanta att utreda vidare, säger Emma Danielsson, Sweco, som är projektledare.
Börjar med standardprodukter
Det är balkar som de tror är möjliga att sälja vidare, det vill säga standardprodukter.
– Det vi gör är unikt och logistiken är redan komplicerad. Vi vill hitta det flöde som inte finns i dag och därför är det rimligt att börja med standardprodukter.
Balkarna genomgår kontroll
Nu kommer Dekra att kvalitetstesta stålprofilerna så att de uppfyller kraven enligt den standardprocess som har getts ut av Mekaniska Verkstädernas Riksförbund.
– Det handlar bland annat om att säkerställa att balkarna inte är skadade och att de är tillverkade av den typen av stål som anges i ritningen.
Själva försäljningen ansvarar Tibnor för.
Projektets mål är att hitta ett system där allt från rivning till köpare ingår i kedjan.

”Det måste vara enkelt”
Troligtvis med en aktör mellan, som tar hand om materialet, gör en kvalitetsgranskning och lägger ut till försäljning.
– Vi vill driva på mot framtidens cirkulära system och för att få återbruket att öka måste det vara enkelt. Idag är det tidskrävande och något som bara sker i enstaka fall, säger Emma Danielsson.
Ska räkna på klimatbesparingar
Frågor som också ska besvaras i projektet är vad den som utför rivningsarbetet måste tänka på för att kedjan ska fungera, hur stora klimatbesparingar som återbruket kan resultera i och hur intresset är för att köpa stålbalkarna.
– Jag upplever redan nu att det finns ett stort intresse. En stor del av en byggnads klimatpåverkan sitter i stommen, så därför är det extra intressant att titta på.
Rivningen ett pilotprojekt
Svävarterminalen i Malmö byggdes 1984 och fungerade då som avgångshall för resor med svävare till Kastrup. Nu finns inte längre det behovet och byggnaden ska rivas.
Malmö stad driver ett pilotprojekt där som handlar om att återbruka delar av materialet. Läs mer om Svävarterminalen här.
Här kan du läsa mera om Swecos arbete med hållbarhet.