Bygg- och anläggningssektorn står för en stor del av allt avfall som produceras i Sverige och för nästan lika stora utsläpp som Sveriges inrikestransporter efter att import och indirekta effekter inkluderats.
Stor klimatvinst om mer byggavfall återvinns
Återvinning
En del återvunnet byggmaterial kan köras mer än två gånger runt jorden innan utsläppen blir större än med jungfrulig produktion, enligt en ny rapport.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
På uppdrag av Återvinningsindustrierna, en branschorganisation för privata återvinningsföretag, har forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt hur mycket koldioxid som kan sparas genom att byggsektorn använder återvunna material.
Störst nytta med metaller
För alla undersökta material uppstår det en klimatnytta i form av utsläppsminskning jämfört med att ta fram jungfruliga material.
Störst är klimatnyttan när det gäller metaller.
Fakta
Så långt kan avfallet transporteras
- Papper F – 800 kilometer.
- Träavfall F – 1 100 kilometer.
- Gipsavfall M – 1 200 kilometer.
- Mineralull M – 1 300 kilometer.
- Träavfall M spånskiva – 2 000 kilometer.
- Wellpapp M – 6 400 kilometer.
- Glas M – 10 000 kilometer.
- Hårdplast M – 10 000 kilometer.
- Stål M – 27 500 kilometer.
- Aluminium M – 98 500 kilometer.
– Materialåtervinning av metaller kräver mindre energi än produktion från jungfruliga råvaror. Om man använder återvunna material sparas stora mängder energi vilket kan minska de totala klimatutsläppen, säger Jurate Miliute-Plepiene som är projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.
Två gånger runt jorden
Enligt rapporten har avfallstransporter generellt en relativt liten klimatpåverkan på de totala utsläppen per ton insamlat material.
Gipsavfall till exempel, som i jämförelse med övriga undersökta fraktioner har lägst klimatnytta per ton insamlat avfall, kan transporteras genom nästan hela Sverige innan materialåtervinningen övergår från klimatnytta till klimatpåverkan.
För aluminium går det att köra materialet mer än två gånger runt jorden innan materialåtervinningen övergår till att bli en klimatpåverkan.
Rapporten