Med hjälp av tvättvatten från rengöringsmaskiner kunde forskare vid IVL och KTH analysera hur mycket mikroplast som läcker ut från olika miljöer. Även företaget Sandmaster deltog i studien, som omfattade lekplatser, idrottsanläggningar och granulatfria konstgräsplaner. Det handlar förutom konstgräset om ytor med gjutet gummi.
Stor skillnad i utsläpp av mikroplast från konstgräsplaner
Forskning
Forskare har undersökt spridningen av mikroplast från bland annat konstgräsplaner och lekplatser. Det visade sig att vissa konstgräsplaner släppte ut 50 gånger mer mikroplast än andra.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vissa konstgräsplaner släpper ut cirka 50 gånger mer mikroplaster än andra, så det är viktigt att identifiera dessa ytor och sätta in åtgärder. Med bra anläggningsteknik och regelbundet underhåll kan utsläppen minska markant, säger Mikael Olshammar, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.
Släpper ut lika mycket mikroplast som en trafikerad väg
Forskarna konstaterade att utsläppen från en lekplats med gummi på marken är ungefär densamma som från en trafikerad väg. Totalt räknar forskarna med att det läcker ut ungefär 16 ton gummi per år från ytor med gummi på, och ytterligare omkring två ton per år från konstgräsplaner utan granulat. Man räknar med att konstgräsplaner med granulat släpper ifrån sig ungefär 676 ton mikroplast per år, och vägtrafiken är den stora boven med 8 190 ton per år.
”Relativt lättåtgärdade”
Mikael Olshammar menar ändå att det är en god idé att ta sig an utsläppen från lekplatser och granulatfria konstgräsplaner.
– Jämfört med utsläppen av mikroplaster från vägtrafiken och från konstgräsplaner med infill är utsläppen från dessa ytor relativt små, men de är fortfarande långt ifrån försumbara och dessutom relativt lättåtgärdade då ytorna är väldefinierade, säger han.
Bra anläggningsteknik, regelbundet underhåll och metoder för att identifiera de konstgräsplaner som släpper ifrån sig mest mikroplaster är vad som behövs, enligt IVL.