– Äntligen ses vi. Senaste gången var 2018 och redan då var hållbarhet i ropet, men i år blir det ännu större fokus på det, säger Emma Borgström, moderator för pressfrukosten som kickar igång Nordbygg 2022.
Större fokus på hållbarhet på årets Nordbygg
NORDBYGG
Hållbarhet är en hygienfaktor för byggsektorn – det visar programmet för Nordbygg 2022.
Nordbygg presenterar också flera nya inslag som innovationsarenan, kvinnlig nätverksträff och större fokus på arkitektur.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Nu händer det på riktigt och vi har väntat på det här. Äntligen får vi köra igång på riktigt och bjuda på riktiga möten mellan människor, säger Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, som snart blir pensionär och lämnar över projektledarskapet till Lina Hann.
”Hållbarhet en hygienfaktor i hela branschen”
Fakta
Nordbygg 2022 i siffror
- 920-930 utställare.
- 300 utställare som medverkar för första gången.
- 300 direktutställare från andra länder.
- 250 punkter i seminarieprogrammet.
- 6 000 personer som kommer att bemanna de olika montrarna under veckan.
- 50 000 personer, cirka, brukar besöka Nordbygg.
Årets Nordbygg sammanfattar han så här:
– Hållbarhet är en hygienfaktor för hela branschen. Det är inget uttalat tema på årets Nordbygg, men när vi började sätta ihop programmet utgick vi ifrån vilka utmaningarna är och vilka frågor som är aktuella. Innehållet måste kännas relevant och jag tycker att årets Nordbygg speglar branschen och det arbete som pågår väl.
Ett torg för innovationer
Lina Hann, som arbetat parallellt med avgående projektledaren i några månader, berättar att årets Nordbygg bjuder på flera nyheter, som innovationsarenan.
– Det är ett torg med företag som visar ny teknik. Där finns också det vi kallar innovations-stand-up, där företag presenterar sig i korta föredrag. Utöver det blir det andra föreläsningar, säger hon.
Nätverksträff för kvinnor under Nordbygg
På Nordbygg 2022 anordnar mässan sin första kvinnliga nätverksträff.
– Nordbygg har under många år försökt samla alla kvinnor inom bygg, installation och fastighet och sedan 2019 har vi tillsammans planerat det här eventet. Att nu, tre år senare, kunna öppna upp Nordbyggs dörrar och välkomna alla kvinnor till den här nätverksträffen känns otroligt roligt, säger Sandra Mobaraki, moderator för Nordbyggs kvinnliga nätverksträff.
Arkitektens ögon på – olika material
I år får arkitekturen stort utrymme på mässan med ett speciellt program anpassat för arkitekter och arkitektstudenter.
Det bjuds bland annat på guidade turer, materialutställningar och en föreläsningsserie av arkitekter vid namn ”Arkitektens ögon på”.
Under fyra dagar kommer arkitekter föreläsa om ett projekt i taget med fokus på dess huvudmaterial uppdelat på tegel, betong, stål och trä.
– Nordbyggs utställare besitter en enorm materialkunskap och det finns experter inom i princip alla byggnadsmaterial. Jag tycker det ska bli spännande att följa denna föreläsningsserie där arkitekter får presentera byggnadsprojekt ur en materialvinkel som särskild kvalitet i projekten, säger Tove Dumon Wallsten, projektledare på Sveriges Arkitekter.
För tio år sedan låg vi under med 3-0 mot klimatfrågan. Nu är ställningen 3-2 och alla vet att det lag som gjort den vändningen vinner.
Ökat fokus på inomhusklimatet
Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, berättar att corona-pandemin medfört ett ökat fokus på inomhusklimatet.
Hon tipsar om föreläsningar från Energismartscenen som handlar om hälsa, energieffektivitet och styrning.
Återbruk av glas
Många av Glasscenens föredrag handlar om cirkularitet och återbruk. Där avhandlas ämnen som Nya möjligheter för glas i det cirkulära samhället, Planglasets hemliga liv – återvinning i verkligheten och Hur når glas- och metallentreprenörer cirkulära materialflöden?
Melina Lemke, redaktör tidningen Glas och hållbarhetsansvarig Glasföreningen tipsade också om att besöka CCBuilds monter för rådgivning.
”Byggsektorn är på gång”
Anna Ryberg Ågren, vd Byggmaterialindustriernaoch Svante Axelsson, nationell samordnare Fosilfritt Sverige, pratade om Fossilfritt Sveriges färdplaner.
– Företag i byggmaterialindustrin är den del av lösningen för att minska avtrycken. Vi kan nå långt med dagens teknik, men för att nå ända fram krävs innovation och teknikskiften, säger Anna Ryberg Ågren.
– Det unika med byggsektorn är att den kopplar samman flera branscher. Just nu är sektorn inne i en transformativ tid, när hela samhället ska ställas om. Det är kul att se att ni inom sektorn är på tårna och verkligen är på gång, säger Svante Axelsson.
En uppmaning till sektorn
Han avslutade med en uppmaning:
– Berätta om ert arbete. Vi är nu inne i en tid av enorma förändringar och arbete på flera fronter. Genom att berätta om det får vi kraft, och ger kraft till andra. Hopplösheten är farlig. För tio år sedan låg vi under med 3-0 mot klimatfrågan. Nu är ställningen 3-2 och alla vet att det lag som gjort den vändningen vinner säger han.
Läs mer om Nordbygg här.