I Slakthusområdet, strax utanför tullarna, träffar EU:s klimatchef, Wopke Hoekstra, representanter från Skanska, Volvo, Stockholms stad och Heidelberg Materials. Här berättar företagen om sitt ambitiösa anläggningsprojekt – och ännu mer ambitiösa framtidsplaner.
Svensk byggindustri imponerar på EU:s klimatchef: ”Ligger i framkant”
HÅLLBART BYGGANDE
EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra träffar svenska industriledare för att diskutera klimatneutralitet i hela värdekedjan.
– De gör ett fantastiskt arbete, men kanske underskattar de utmaningarna, säger Wopke Hoekstra till Hållbart Samhällsbyggande.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kommissionären är imponerad men också nyfiken och ställer många följdfrågor. Han återkom ofta till frågan om skalbarhet och hur andra platser i Europa kan följa efter.
Minst tre gånger frågar Wopke Hoekstra varför inte alla arbetar på detta sätt. Svaret var kort: ”Vi vet inte.” Det längre svaret handlade om kunskapsbrister, brist på samarbete, lokala skillnader och regulatoriska utmaningar. Wopke Hoekstra gav också representanterna i uppgift att skriva en lista över vad de anser att EU behöver göra för att underlätta deras och liknande projekt.
Cirkulär ekonomi högt på agendan
En annan fråga som diskuterades under mötet handlade om kostnader. En representant från Skanska berättade att nya innovationer och övergången till elektrifierade fordon kostade ungefär fem procent mer. Däremot gav cirkulära alternativ, som att återanvända berg- och jordmassor, en kostnadsbesparing på tio procent.
– Vi har bara sett början av cirkulär ekonomi i Europa. Ser vi på återvinning generellt har vi redan gjort fantastiska framsteg, inte minst när det kommer till hur hushållen separerar avfall. Men det är långt kvar. Om 10–20 år är jag helt övertygad om att vi har samhälle som cirkulerar nästan allt, säger Wopke Hoekstra.
Skanskas vd, Magnus Persson, var på plats under mötet och betonade även han vikten av att skala upp den cirkulära ekonomin.
– Det har varit väldigt roligt att få visa upp vad som konkret är möjligt. Det finns saker vi kan göra redan nu för att minska klimatpåverkan från bygg- och anläggningsbranschen, men detta behöver skalas upp ytterligare, säger han till Hållbart Samhällsbyggande
Vidare säger Magnus Persson att det finns hinder i uppskalningen som både Skanska och politiken behöver titta på och arbeta med.
– Till exempel bedömningen av befintliga massor, som idag klassas som avfall. Dessa massor borde vi ju självklart återbruka på ett bättre sätt, säger han.
”CCS är en stor möjlighet”
Även Heidelberg Materials, tidigare Cementa, var på plats under mötet för att berätta om sin satsning på klimatneutral cementproduktion på Gotland med hjälp av CCS-teknik som fångar upp koldioxid. Denna teknik sägs kunna minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med 4 procent, vilket motsvarar vad cementproduktionen står för idag, förutsatt att allt går enligt plan. I veckan lämnades en tillståndsansökan in till mark- och miljödomstolen, vilket innebär att projektet går in i nästa fas.
Wopke Hoekstra visade stort intresse för tekniken och ställde även i detta sammanhang frågor om skalbarhet. Samtidigt har CCS-tekniken fått kritik, där skeptiker menar att den tar bort resurser från andra åtgärder som kan ha snabbare effekt.
– Det finns inga alternativ än att driva ner utsläppen snabbt inom alla sektorer. Men inom vissa sektorer, särskilt inom tung industri, är det svårare. Därför behöver vi titta på specifika åtgärder, och där är CCS en stor möjlighet. Vi har inte råd att exkludera någon, då vi står inför enorma problem när det kommer till klimatförändringen.
Samtidigt är han inte riktigt lika optimistisk till tekniken som Heidelberg Materials.
– När något är riktigt genialt är det oftast inte så simpelt som det verkar. De gör ett fantastiskt arbete, men kanske underskattar de utmaningarna, avslutar Wopke Hoekstra.